COVID-19 – Важне информације о наставку пословања ИСС-а током ванредног стања
Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7538

Пријавите се!
 

naSRPS EN ISO 16958:2019

Статус: У припреми
Језик: Engleski
Бр. страна: 10
Датум: 16.01.2020.
Службени гласник:
Број решења:
Издање:
Веза са међународним стандардима
Ovaj standard je identičan sa:
prEN ISO 16958   CEN/TC 302
Ovaj standard je identičan sa:
ISO 16958:2015   ISO/TC 34/SC 5
Цена: 1583 RSD



Одштампај

Наслов на српском језику

Mleko, proizvodi od mleka, početna formula za odojčad i formula za ishranu odraslih - Određivanje sastava masnih kiselina - Metoda kapilarne gasne hromatografije

Наслов на енглеском језику

Milk, milk products, infant formula and adult nutritionals - Determination of fatty acids composition - Capillary gas chromatographic method (ISO 16958:2015)

Апстракт на српском језику

Standardom ISO 16958:2015 utvrđuje se metoda za kvantifikaciju pojedinačnih i/ili svih masnih kiselina u oblicima mleka, proizvodima od mleka, početne formule za odojčad i formule za ishranu odraslih koji sadrže mlečnu mast i/ili biljna ulja, sa dodacima ili bez dodataka uljima u polinezasićenim masnim kiselinama drugog lanca (LC-PUFA).

Апстракт на енглеском језику

ISO 16958:2015 specifies a method for the quantification of individual and/or all fatty acids in the profile of milk, milk products, infant formula and adult nutritional formula, containing milk fat and/or vegetable oils, supplemented or not supplemented with oils rich in long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA). This also includes groups of fatty acids often labelled [i.e. trans fatty acids (TFA), saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA), polyunsaturated fatty acids (PUFA), omega-3, omega-6 and omega-9 fatty acids] and/or individual fatty acids [i.e. linoleic acid (LA), α-linolenic acid (ALA), arachidonic acid (ARA), eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA)]. The determination is performed by direct transesterification in food matrices, without prior fat extraction, and consequently it is applicable to liquid samples or reconstituted powder samples with water having total fat ≥ 1,5 % m/m. The fat extracted from products containing less than 1,5 % m/m fat can be analysed with the same method after a preliminary fat extraction using methods referenced in Clause 2. Dairy products, like soft or hard cheeses with acidity level ≤ 1 mmol/100 g of fat, can be analysed after a preliminary fat extraction using methods referenced in Clause 2. For products supplemented or enriched with PUFA with fish oil or algae origins, the evaporation of solvents should be performed at the lowest possible temperature (e.g. max. 40 °C) to recover these sensitive fatty acids.

Комисија за стандарде


ICS



Директиве

Нема информација.

Национални пропис

Нема информација.

Национална активност

Нема информација.