COVID-19 – Важне информације о наставку пословања ИСС-а током ванредног стања
Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7540

Пријавите се!
 

SRPS CEN/TR 15996:2013

Статус: Објављен
Језик: Engleski
Бр. страна: 22
Датум: 31.05.2013.
Службени гласник: 50/13
Број решења:
Издање: 1 ED
Веза са међународним стандардима
Ovaj standard je identičan sa:
CEN/TR 15996:2010   CEN/TC 318
Цена: 2566 RSD

За читање онлајн

Одштампај

Наслов на српском језику

Hidrometrija — Merenje sadržaja vode u snegu pomoću uređaja za beleženje mase snega

Наслов на енглеском језику

Hydrometry - Measurement of snow water equivalent using snow mass registration devices

Апстракт на српском језику

Ovim tehničkim izveštajem definišu se zahtevi za upotrebu uređaja za beležnje mase snega za merenje sadržaja vode u snegu u prirodnim uslovima. Opisane su i metode merenja težine i pritiska. Sadržaj vode u snegu je visina vode koja će se dobiti otapanjem snežnog pokrivača sa odgovarajuće površine, i obično se izražava u milimetrima (mm). Poznavanje sadržaja vode u snegu je od suštinskog značaja za procenu ukupnog oticaja i prognoziranje poplava u slivovima na kojima se javlja snežni pokrivač. Nezavisno od izabranog metoda, merenja sadržaja vode u snegu treba da srazmerno predstavljaju ukupan sadržaj vode u snegu u posmatranom području. Posmatrani parametar je dominantan u teoriji lavina i za prognoziranje opasnosti od lavina, kao i za procenu rizika od ekstremnog opterećenja snegom. Pored toga, uporedo sa razvojem metoda daljinske detekcije sadržaja vode u snegu korišćenjem satelita povećava se potreba za validacijom i kalibracijom ovih metoda pomoću merenja na terenu.

Апстракт на енглеском језику

This Technical Report defines the requirements for the use of snow mass registration devices for measurement of SWE under natural environmental conditions. It includes weighing and pressure measuring methods.

Комисија за стандарде


ICSДирективе

Нема информација.

Национални пропис

Нема информација.

Национална активност

Нема информација.

Дескриптори

hidrometrija, sneg, voda, padavine (atmosferske), meteorologija, merni instrumenti, hidrostatički pritisak, merenje težine, merenje pritiska (fluida), poplave, opterećenje snegom, meteorološko merenje, hidrologija