Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7208

Пријавите се!
 

SRPS EN ISO 17678:2011

Статус: Објављен
Језик: Engleski
Бр. страна: 33
Датум: 28.06.2011.
Службени гласник:
Број решења:
Издање: 1 ED
Веза са међународним стандардима
Ovaj standard je identičan sa:
EN ISO 17678:2010   CEN/TC 302

ISO 17678:2010   ISO/TC 34/SC 5
Цена: 3253 RSD

За читање онлајн

Одштампај

Наслов на српском језику

Mleko i proizvodi od mleka — Određivanje čistoće mlečne masti gasno-hromatografskom analizom triglicerida (Referentna metoda)

Наслов на енглеском језику

Milk and milk products - Determination of milk fat purity by gas chromatographic analysis of triglycerides (Reference method) (ISO 17678:2010)

Апстракт на српском језику

Ovim standardom se utvrđuje referentna metoda za određivanje čistoće mlečne masti gasnom hromatografskom analizom triglicerida. Metodom se mogu detektovati masti biljnog i životinjskog porekla (kao što su goveđi loj i svinjska mast). Ispravnost mlečne masti određuje se primenom definisanih formula za trigliceride. U osnovi, metoda se primenjuje za mleko u rinfuzi ili proizvode izrađene od njega, bez obzira na uslove kao što su ishrana, rasa ili laktacija. Metoda se posebno primenjuje za mast ekstrahovanu iz mlečnih proizvoda za koje se podrazumeva da sadrže mlečnu mast neizmenjenog sastava, kao što su maslac, pavlaka, mleko i mleko u prahu. Predmet i područje primene standarda isključuje izvesne proizvode, a posebno sir čiji proces dozrevanja može da utiče na sastav masti u takvom stepenu da se dobije pogrešan pozitivan rezultat.

Апстракт на енглеском језику

ISO 17678|IDF 202:2010 specifies a reference method for the determination of milk fat purity using gas chromatographic analysis of triglycerides. Both vegetable fats and animal fats such as beef tallow and lard can be detected. By using defined triglyceride equations, the integrity of milk fat is determined. Basically, the method applies to bulk milk, or products made thereof, irrespective of feeding, breed or lactation conditions. In particular, the method is applicable to fat extracted from milk products purporting to contain pure milk fat with unchanged composition, such as butter, cream, milk, and milk powder. However, under the circumstances listed hereafter, a false positive result can be obtained. Hence, the method is not applicable to milk fat: a) obtained from bovine milk other than cow''s milk; b) obtained from single cows; c) obtained from cows which received an exceptionally high feeding of pure vegetable oils such as rapeseed oil; d) obtained from colostrum; e) subjected to technological treatment such as removal of cholesterol or fractionation; f) obtained from skim milk or buttermilk; g) extracted by using the Gerber, Weibull–Berntrop or Schmid–Bondzynski–Ratzlaff methods, or that has been isolated using detergents (e.g. the Bureau of Dairy Industries method). With the extraction methods specified in g), substantial quantities of partial glycerides or phospholipids can pass into the fat phase. Consequently, the scope of ISO 17678|IDF 202:2010 excludes certain products and particularly cheese, whose ripening process can also affect the fat composition to such a degree that a false positive result is obtained.

Комисија за стандарде


ICS



Директиве

Нема информација.

Национални пропис

Нема информација.

Национална активност

Нема информација.

Дескриптори

poljoprivredni proizvodi, prehrambeni proizvodi, hemijska analiza i ispitivanje, mleko, čistoća masti, gasna hromatografija, trigliceridi, referentne metode