Logo Институт за стандардизацију Србије 11030 Београд, Стевана Бракуса 2, п. п. 2105 Тел. 011 7541-262 лок. 135, 011 6547-496 Факс: 011 7541257 Date: 2019-11-16
Time: 23:12


SRPS EN 13389:2008

Статус: Повучен
Језик: Engleski
Бр. страна: 42
Датум: 09.09.2008.
Датум повлачења: 28.06.2011 .
Службени гласник: 89/08
Број решења:
Издање: 1 ED
Веза са међународним стандардима
Ovaj standard je identičan sa:
EN 13389:2005   CEN/TC 153
Цена: 3593 RSD

За читање онлајн

Одштампај

Наслов на српском језику

Mašine za prehrambenu industriju - Mešalice (mikseri) sa horizontalnim vratilima - Bezbednosni i higijenski zahtevi

Наслов на енглеском језику

Food processing machinery - Mixers with horizontal shafts - Safety and hygiene requirements

Апстракт на српском језику

Ovim standardom utvrđuju se zahtevi za projektovanje, rad i održavanje i proizvodnju mašina za mešalica sa horizontalnim osnovama. Ove mašine koriste se za mešanje i homogenizovanje hrane za ljude i životinje koja se konzumira u obliku praha, paste ili tečnosti. Mikseri mogu da se postave na pod i da se lako prenose. Ove mašine se koriste u fabrikama koje proizvode ili presuju hranu naprimer keks, hleb, čokolada i proizvodi od žita.

Апстракт на енглеском језику

This European Standard specifies requirements for the design, installation, operation and maintenance of batch production fixed or tilting horizontal bowl type mixers with one or two rotating shafts with or without movable blades. These mixers are used to mix, knead and homogenise food for animal or human consumption in powder, paste or liquid form. The mixers can be floor mounted or transportable (with or without castors). They are intended to be used when stationary. These machines are used in feed mills and factories which produce, work on or process foodstuff, for example biscuits, bread, chocolate, cereal products. This European Standard does not deal with the use of the machine in potentially explosive atmospheres. This European Standard deals with the significant hazards, hazardous situations and events relevant to mixers with horizontal shafts, when used as intended and under the conditions foreseen by the manufacturer. This European Standard also specifies food hygiene requirements. The feeding equipment, the dosing equipment, and the requirements of equipment for the supply of inert gases, and for heating and cooling, are excluded from the scope of this European Standard. The hazards due to the unloading equipment (container, discharge belt, etc.) are not dealt with in this European Standard. When drafting this European Standard, it has been assumed that the machines are not intended to be cleaned with a water jet. This European Standard is not applicable to mixers with horizontal shafts which are manufactured before the date of publication of this European Standard by CEN.

Комисија за стандарде

E153 - Машине за прехрамбену индустрију

ICS

67.260 - Postrojenja i oprema za prehrambenu industriju


Директиве

Нема информација.

Национални пропис

Нема информација.

Национална активност

SRPS EN 13389:2011 zamenjuje SRPS EN 13389:2008 - 28.06.2011


Дескриптори

čistoća;opasnost;definicija;definicije;projekat;izbacivanje mliva;ergonomija;mikseri za hranu;prehrambeni proizvodi;hrana;mašina za hranu;opasnosti;horizontalno;higijena; uputstvo za korišćenje;mašine;mehaničko inženjerstvo;mešana stočna hrana;mikseri; mašine za mešanje;merenja buke;uputstva za rad;industrijske odredbe;bezbednost; bezbednosni inženjering;mere bezbednosti;zahtevi za bezbednost;vratila;vratila (rotiranje);specifikacija (odobrenje);ispitivanje;informacija za korisnika;sudovi;prestavljanje


Овај сајт је реализован у оквиру пројекта CARDS 2006 Copyright © 2010 Institute for Standardization of Serbia