COVID-19 – Важне информације о наставку пословања ИСС-а током ванредног стања
Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7541

Пријавите се!
 

Стандарди су кључни за родну равноправност

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Међународни дан жена обележава се сваке године почев од 1909. и сваке године се на овај дан широм света покрећу различите иницијативе како би се права жена унапредила и како би се остварио циљ – потпуна родна равноправност. Прослављајући нову генерацију жена лидера, Уједињене нације ове године Међународни дан жена обележавају под мотом: „Ми смо генерација једнакости: она која остварује права жена“. На тај начин Уједињене нације позивају на акцију све који могу да допринесу остварењу родне равноправности, што је иначе један од 17 циљева одрживог развоја.

 

У том контексту и Међународна организација за стандардизацију ISO подсећа на ISO акциони план о родној равноправности, који је покренут 2019. године и у оквиру којег је, у циљу постизања родне равноправности и оснаживања жена, акценат стављен на прикупљање података, на стварање мреже за размену најбољих пракси и подизање свести о стандардима.

 

  • Међународни стандарди представљају основно средство за уклањање неједнакости, за стварање веће одрживости и подстицање инклузивног економског раста и на тај начин  доприносе циљевима одрживог развоја Уједињених нација, укључујући и пети циљ – родна равноправност – изјавио је овим поводом Серхио Мухика, генерални секретар ISO-a.

С обзиром на то да су родна равноправност и оснаживање жена кључни за постизање свих 17 циљева одрживог развоја, у оквиру ISO-а се улажу бројни напори за подстицање иницијатива у циљу постизања родне равноправности. Једна од таквих иницијатива је и међународна радионица (IWA) о предузећима чији су оснивачи жене, која ће бити одржана до краја године. Њен циљ је да женама предузетницама побољша приступ јавним набавкама и набавкама у приватном сектору, затим приступ разним програмима за повећање капацитета, као и разним другим подстицајним шемама.  Ову радионицу ће организовати Шведски институт за стандарде (SIS), у сарадњи са Међународним трговинским центром (ITC).