COVID-19 – Важне информације о наставку пословања ИСС-а током ванредног стања
Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7538

Пријавите се!
 

Када је инстант кафа 100% чиста?

Колико пута сте у рекламама за кафу или у све распрострањенијим, светски познатим ланцима кафетерија прочитали „100% чиста инстант кафа”. То понекад пише и на паковањима кафе која се купује за кућну употребу, али да ли је заиста тако? Да ли тај производ заиста садржи само кафу?

 

Да бисте као потрошач били сигурни да је та изјава тачна, неопходно је да постоје статистички поуздани критеријуми за аутентичност инстант кафе, као и метода за детекцију фалсификата. Критеријуме за аутентичност инстант кафе дефинише међународни стандард ISO 24114, који је Институт за стандардизацију Србије преузео у јануару ове године као српски стандард. Реч је о SRPS ISO 24114:2020, Инстант кафа – Критеријуми за аутентичност.

 

У овом стандарду је врло прецизно дефинисано – ако укупни садржај глукозе или ксилозе у инстант кафи која је декларисана као „100% чиста инстант кафа” прелази одговарајуће границе спецификације утврђене у тачки 5.2 поменутог стандарда, сматра се да је тај производ фалсификат. А одређивање садржаја глукозе и ксилозе у инстант кафи утврђује се у стандарду SRPS ISO 11292:2020, који је ИСС такође објавио у јануару.

 

Поред ових стандарда, ИСС је у јануарском решењу о објављеним и повученим стандардима и сродним документима објавио још седам стандарда који се односе и на инстант и на пржену и сирову кафу. Ове стандарде можете купити путем онлајн-продаје или у продавници Института, можете користити нашу услугу онлајн-читања стандарда или их можете читати, без накнаде, у просторијама Института у Стевана Бракуса 2 у Београду или у просторијама регионалних привредних комора у Суботици, Новом Саду, Ваљеву, Крагујевцу, Зајечару и Нишу.