COVID-19 – Важне информације о наставку пословања ИСС-а током ванредног стања
Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7530

Пријавите се!
 

Стандардизација графичких технологија

Иако смо навикли да размена података функционише једноставно и да лако превазилазимо препреке између електронских и штампаних медија, заправо и даље постоји потреба за оптимизацијом и стандардизацијом у овој области. Имајући у виду потребе тржишта у Републици Србији, као и чињеницу да до сада у оквиру Института за стандардизацију Србије није постојала комисија која се бави стандардима из ове области, крајем 2019. године је основана Комисија за стандарде и сродне документе из области графичких технологија. Већ у првом месецу 2020. године објављено је 19 стандарда из ове области (https://bit.ly/38iYEs9).

 

Како само име комисије каже, њен предмет рада првенствено обухвата стандардизацију у области штампе и графичких технологија. Стандарди из ове области укључују све фазе процеса, њима се утврђују и терминологија, визуелна процена изгледа и квалитета производа, размена података, контрола процеса, управљање, оцењивање усаглашености, утицај на животну средину, као и захтеви за испитивање сродних материјала, опреме и система.

 

Поред наведених стандарда, који су објављени на енглеском језику, ова комисија ће у наредном периоду превести на српски језик четири стандарда из серије SRPS ISO 12637, делове од 1 до 4, који се односе на основну терминологију у овој области (основни термини, термини у припреми за штампање, термини о штампању и термини у завршним процесима).