COVID-19 – Важне информације о наставку пословања ИСС-а током ванредног стања
Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7530

Пријавите се!
 

Како помоћи компанији да дуже траје?

Неке компаније трају свега неколико година, неке бележе вишедеценијску, а неке и више од стотину година дугу историју пословања. Статистике кажу да се просечан животни век компанија скраћује, а процењује се да ће до 2027. године просек трајања једне компаније бити свега 12 година. Како опстати у свету који се брзо мења, како се прилагодити новим технологијама, како се припремити за економске шокове, растући успех конкурената и различите изазове у пословању? Одговор пружа један од стандарда из система менаџмента квалитетом – ISO 9004, који је крајем 2019. године Институт за стандардизацију Србије преузео и објавио на српском језику. Реч је о стандарду SRPS EN ISO 9004:2019, Менаџмент квалитетом – Квалитет организације – Упутство за остваривање одрживог успеха.

 

Овај стандард је, пре свега, намењен компанијама које желе да унапреде свој систем менаџмента квалитетом и које желе да идентификују области за побољшање и/или иновације и да утврде приоритете за наредне мере. У изради овог међународног стандарда учествовали су експерти широм света, који су своја искуства из најдуготрајнијих фирми у свету пренели у овај документ како би другим компанијама помогли да се припреме за будуће изазове и да, истовремено, применом стратегија из документа побољшају своје перформансе.

 

Како је изјавио Чарлс Кори, секретар Техничког комитета ISO/TC 176 који је израдио овај стандард, ISO 9004 ће помоћи организацијама не само да опстану већ и да постигну одрживи успех.

  • Пословни неуспех се често дешава због тога што се организације не прилагоде променама на тржишту, конкуренцији или новим технологијама. ISO 9004 се заснива на стратегијама, најбољој пракси и искуствима неких од најуспешнијих фирми на свету како би пружио смернице за организације, без обзира на њихову величину или врсту делатности – рекао је Кори.

 

Овај стандард, иначе, представља ревидирано издање стандарда из 2009. године и значајан је за компаније које би да своје пословање подигну на лествицу више изнад захтева које поставља стандард ISO 9001. Сви заинтересовани корисници овај стандард могу набавити путем онлајн-продаје, као и у продавници Института у Стевана Бракуса 2 у Београду. Уколико корисници желе да се упознају са текстом стандарда пре куповине, то је могуће учинити захваљујући нашој услузи онлајн-приступа српским стандардима и сродним документима. Стандард се, такође, може прочитати и у просторијама Института у Београду и у просторијама регионалних привредних комора у Суботици, Новом Саду, Ваљеву, Крагујевцу, Зајечару и Нишу, и то без накнаде.