Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7411

Пријавите се!
 

Одржан први семинар ИСС-а у области HR-a

После доношења два стандарда из области менаџмента људских ресурса, Институт за стандардизацију Србије је први пут организовао и семинар из ове области, који је био прилика да се стручњацима за људске ресурсе представе захтеви ових стандарда и добробити од стандардизације у HR-у.  

 

Семинар је отворила директор Института, Татјана Бојанић, а затим је Биљана Степановић, представник ИСС-а, упознала присутне полазнике са облашћу рада комисије Института – KS А260, која доноси стандарде из области менаџмента људских ресурса.

 

Потом је др Младен Ђурић, доцент на Факултету организационих наука и председник ове комисије, говорио о основама стандардизованих система менаџмента и њиховог развоја, као и примени у области менаџмента људских ресурса.

 

Што се стандардизације у области HR-a тиче, наша земља, према његовим речима, иде у корак са најразвијенијим земљама.

  • Србија је једна од 31 земље која активно учествује у изради међународних стандарда у области HR-a – истакао је др Ђурић.

 

Др Ивана Ковачевић, ванредни професор на Факултету организационих наука и члан KS A260, додала је како баш у овој области стандардизација добија свој пуни смисао, између осталог, и због успостављања заједничког оквира разумевања, отклањања нејасноћа и двосмислености.

  • Она је предуслов дигитализације HR процеса, поспешује конзистентност, ефикасност, квалитет, мотивацију, креативност, итд. – истакла је др Ковачевић, представљајући терминологију и концепте који се користе у стандардима SRPS ISO 30400 и SRPS ISO 30401.

 

Након тога су полазници семинара имали прилику да чују и врло конкретне примере из примене неких од стандарда, попут ISO 30405, ISO 30408, ISO 30409 и ISO 30410, о чему је говорила Маја Мркаљ, директор за људске ресурсе компаније „Dr Oetker“ и члан комисије KS A260.