Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7429

Пријавите се!
 

Стандардима за иновације до предности на тржишту

У ери нових технологија и свакодневног развоја нових могућности, све више квалитет, богата понуда производа и њихова цена нису довољан фактор за постизање конкурентности на тржишту. Један од кључних фактора конкурентности данашњице јесу управо иновације, односно иновативна способност компаније – колико често уводи новине у својој понуди или пословању, колико често нуди нове, савременије, боље услуге или производе.

 

Управо у томе стандарди могу играти важну улогу и пружити компанијама помоћ у постизању предности. Како би се подигла свест о томе колико стандарди доприносе иновацијама и колико доносе користи компанијама, Међународна организација за стандардизацију ISO је ову и идућу недељу посветила повезаности стандарда и иновација (#innovatewithstandards).

 

Институт за стандардизацију Србије тим поводом скреће пажњу на техничке спецификације које сe управо баве менаџментом иновацијама – од система менаџмента иновацијама, преко менаџмента стратешким информацијама, интелектуалном својином, иновативним размишљањем, до менаџмента креативношћу, сарадњом, итд. Који фактори подстичу иновације, како се планира успех иновација, које су технике за управљање иновацијама, како их интегрисати у организацију и како генерисати нове идеје из којих настају иновације, само су нека од питања на која одговоре можете пронаћи у следећим документима: https://bit.ly/2rpMqxh. ИСС је у тој области припремио и електронску збирку која обједињује ових седам докумената из области менаџмента иновацијама, чијом куповином се остварује уштеда од 80% у односу на укупну вредност свих техничких спецификација у њој када би се куповале појединачно.

 

Поред читања ових докумената у нашој стандардотеци, као и у инфоцентрима у регионалним привредним коморама у шест градова Србије (https://www.iss.rs/rs/news/news_414.html), ове документе можете читати и онлајн, а још ове недеље важи попуст за ову услугу Института https://www.iss.rs/rs/news/news_462.html.