Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7320

Пријавите се!
 

Светски дан градова

Више од половине светске популације живи у градовима, а очекује се да се тај број до 2050. године удвостручи, наводи Међународна организација за стандардизацију ISO поводом данашњег Светског дана градова, који се ове године обележава са темом „Мењање света: иновације и бољи живот за будуће генерације” („Changing the world: innovations and better life for future generations”). Циљ овогодишње теме јесте да се на светском нивоу подстакне дискусија о томе колико све већа урбанизација може да буде прилика за одрживи развој, односно да се подигне свест о томе колико дигиталне иновације могу допринети одрживом развоју.

 

Међународни стандарди управо служе као платформа за развој дигиталних иновација јер пружају заједнички језик заснован на најбољој светској пракси, који је неопходан за интероперабилност података.

 

ISO данас располаже са више стотина стандарда који могу да помогну градовима да побољшају своју безбедност и одрживост. Најпре серија стандарда ISO 37100, Одрживи градови и заједнице, пружа градовима општи оквир за дефинисање циљева одрживог развоја, као и начине за њихово постизање. Ови стандарди обухватају кључна питања за постизање одрживости – одговорно коришћење ресурса, менаџмент заштитом животне средине, здравље и добро стање градова, инфраструктура, безбедност хране, општа безбедност итд.

 

Ту су и стандарди из области паметне производње, који помажу фабрикама да постану „паметније”, безбедније и еколошки одрживе. Такође, више од 200 стандарда из области сајбер безбедности, укључујући и ревидиране стандарде за менаџмент безбедношћу информација, представља основу за развој дигиталних иновација, а ту су и стандарди за повезани транспорт, који су једна од основних компонената одрживих градова будућности. У овој области постоји више од 270 стандарда који градовима пружају смернице како да постану одрживи кроз смањено коришћење енергије и смањење загађења.

 

Више о томе како ISO стандарди доприносе стварању паметних градова будућности можете сазнати у следећој брошури, а о томе који су српски стандарди из ових области на располагању можете се информисати преко претраге на нашем веб-сајту: https://bit.ly/2JoK2gy или уз помоћ наших колега из Инфоцентра: infocentar@iss.rs.