Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7466

Пријавите се!
 

Свечана прослава 85 година стандардизације

У присуству представника европских и међународних организација за стандардизацију, представника тела за стандардизацију из суседних земаља, као и представника Министарства привреде и других бројних званица, Институт за стандардизацију Србије јуче је и свечано прославио 85 година стандардизације на овим просторима, Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда.

Отварајући свечаност, помоћник министра привреде, Александар Старчевић, истакао је да је стандардизација ослонац привредног и технолошког развоја друштва, а да примена стандарда омогућава и подстиче развој свих оних који желе да иду у корак са временом.

  • О значају Института најбоље говоре три ствари. Прво – 85 година дуга традиција и искуство, друго – признање да је Институт равноправан партнер у стандардизацији на међународном и европском нивоу, а треће – непрестана тежња ове институције да се развија и унапређује свој рад – истакао је Старчевић.

Подсећајући на први институционализовани приступ стандардизацији на овим просторима и оснивање Југословенског комитета за нормализацију 1934. године на Техничком факултету у Београду, као и на историјат тела надлежних за послове стандардизације током протеклих 85 година, директор Института за стандардизацију Србије, Татјана Бојанић, нагласила је да је 1963. године Завод за стандардизацију Југославије располагао са 3.600 националних стандарда из разних области, а да данас Институт располаже са више од 30.000 српских стандарда.

Како је она истакла, за ових 85 година променило се много тога, али је једно остало исто – настојање да се услови живота, производи људског рада и управљање побољшају и олакшају уз помоћ стандарда.

Институт је на овој свечаности имао посебну част да угости и директора европских организација за стандардизацију CEN и CENELEC, Елену Сантјаго Сид и генералног секретара Међународне организације за стандардизацију ISO, Серхија Мухику. Они су се такође овом приликом обратили присутнима.

  • Иако најмлађа пуноправна чланица европске заједнице за стандардизацију, Институт за стандардизацију Србије је показао импресиван напредак. Ово је једна успешна прича и учешће српских експерата у заседањима европских техничких комитета потврђује техничку експертизу српских стручњака, што све доприноси заједничком тржишту – истакла је у свом обраћању госпођа Сантјаго, напомињући да јој је велико задовољство што је први пут гост и Института за стандардизацију Србије и Београда.

Богату историју стандардизације на овим просторима нагласио је у обраћању присутнима и генерални секретар ISO-а, господин Мухика, захваљујући којој Институт има и будућност која обећава. Он је нагласио да је сарадња ISO-а и ИСС-а дуготрајна и успешна и да је ИСС члан велике међународне породице.

  • ИСС је, заправо, ISO у Србији и у том смислу ISO је у сигурним рукама – истакао је господин Мухика.

 

Институт је овом приликом Елени Сантјаго и Серхију Мухики доделио признања за изузетан допринос за развој, примену и промоцију стандарда и за унапређење стандардизације у Републици Србији.

У овако богатој историји стандардизације на овим просторима област у којој су стандарди све време играли најважнију улогу јесте грађевинарство и у том циљу је током свечаности било речи и о неким од примера градње из прошлог века којима је наша земља завредела пажњу светске јавности и који су постали пример градње за 21. век. Потом су присутнима представљени и објекти којима Србија иде у корак са светом, а то је зелена градња, што је апсолутни императив за будућност.

Како је овом приликом прослављен и Светски дан стандарда, такође је било речи и о стандардима у области видео-технологија који су тема овогодишњег Светског дана стандарда.

Иначе, Институт је овај јубилеј обележио под мотом „Живети као сав нормалан свет“, чији је циљ да се шира јавност упозна са важношћу примене стандарда.

Институт се овом приликом захвалио за подршку и спонзорима свечаности: „Profi Lab“ – Лабораторија за испитивање, контролу и сертификацију, Београд (платинасти спонзор), „Avalon Partners“, Београд, „Фрагмат С Шид“, „CRH Srbija“ (сребрни спонзори) и донатору: „Пештан Буковик“.