Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7458

Пријавите се!
 

Дан Института за стандардизацију Србије

„У намери да се производима људског рада одреде границе по форми и квалитету, на Техничком факултету у Београду, 16. септембра 1934. године основана је стручно-саветодавна организација, Југословенски комитет за нормализацију”, објавила је „Политика” 17. септембра давне 1934. године.

 

 

Од тих првих покушаја успостављања институционализованог облика стандардизације до данас модерног Института за стандардизацију Србије прошло је 85 година. Без обзира на то како се стандардизација мењала, током свих ових година једна ствар је остала иста – примена стандарда омогућава и подстиче развој свих оних који желе да иду у корак са временом.

 

 

Стандарди  садрже смернице којима се регулишу скоро сви аспекти живота, од безбедности хране, преко информационих технологија, заштите података, до паметних и енергетски ефикасних зграда и заштите животне средине. Колико су стандарди део свакодневице и колико нам чине живот лакшим, постајемо свесни тек када они нису примењени – када  утичница за струју у земљи у коју смо отпутовали није компатибилна са нашим пуњачем за мобилни телефон, када су ознаке за бензин на пумпама другачије него у нашој земљи или када банкомат у другој земљи не препознаје нашу платну картицу.

 

 

Управо зато Институт за стандардизацију Србије данашњи јубилеј – 85 година стандардизације обележава под мотом „Живети као сав нормалан свет”, како би се и широј јавности приближио значај примене стандарда.

 

 

Данас је у Институту, у оквиру 163 комисије за стандарде, око 1.600 експерата из различитих организација ангажовано на преузимању  европских и међународних стандарда у национални систем стандардизације. Тренутно је корисницима у Србији на располагању око 30.000 српских стандарда. Пратећи савремене трендове, Институт  континуирано ради на промовисању примене стандарда и њиховој доступности што ширем кругу корисника.

 

 

Институт за стандардизацију Србије честита свим запосленима и сарадницима Института овај јубилеј и захваљује се на успешној сарадњи са жељом да се она у будућности још више унапреди.