Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7466

Пријавите се!
 

„Живети као сав нормалан свет”

 

Ова илустрација, која је већ после првих објава на профилима наших друштвених мрежа заинтригирала наше пратиоце, представља заправо мото нашег овогодишњег јубилеја – 85 година стандардизације на овим просторима. Наиме, 16.септембра 1934. године на Техничком факултету у Београду одржана је оснивачка скупштина Југословенског националног комитета за нормализацију.

 

 

На њој су, како је 17. септембра 1934. године објавио лист „Политика”, припремљени статути на основу којих ће „комитет у сарадњи са државним властима у најскоријем времену да приступи одређивању граница и скала продуката у употреби, према форми и квалитету, прописујући за њих норме извођења, а доцније, по могућству, и цене”.

 

 

Објављена илустрација је дело нашег познатог илустратора Добросава Боба Живковића и представља само почетак наших активности у оквиру обележавања јубилеја. Овом илустрацијом смо желели да јавности приближимо основну улогу стандардизације, а то је, најједноставније речено, да применом стандарда олакша и учини безбедним наш свакодневни живот.