Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7347

Пријавите се!
 

Значај стандарда у високом образовању

Стандарди су документи који главну сврху имају у практичној примени. Да би њихови корисници били свесни значаја и потребе за коришћењем стандарда, веома је битно да још у току свог школовања добију довољно информација. Због тога се поставља питање: да ли су студенти различитих факултета у нашој земљи упознати са стандардима како би могли да их примењују када се запосле?

 

На ово и друга слична питања одговор су дали управо они који имају задатак да преносе знања студентима - професори универзитета, на радионици посвећеној сарадњи Института са високообразовних установама, одржаној 26. јуна ове године у Институту.  Ова радионица, под називом „Развој едукације о стандардизацији – Успостављање и јачање сарадње високошколских установа и Института за стандардизацију Србије“, окупила је 20 професора 13 образовних установа, из 5 универзитетских градова Србије.

 

Институт је са неколико факултета и виших школа у нашој земљи већ остварио веома успешну сарадњу, о чему су на радионици говорили професори тих образовних установа. Они су кроз презентације пренели своја искуства, а затим су сви присутни, кроз рад по групама, разменили мишљења и разматрали начине за развој постојећих и стварање могућности за нове облике сарадње. Већина присутних професора активна је у раду комисија за доношење стандарда, али било је и оних којима је радионица била прилика да се укључе и сазнају више детаља о националној стандардизацији.

 

Упркос испитном року, професори су успели да издвоје своје време и покажу спремност за већу имплементацију стандардизације у програме едукације. Посебно је значајно што су интересовање за то показали предавачи не само са техничких, већ и са факултета природних и друштвених наука.

 

Позитивни утисци учесника овог скупа и заједнички интерес у популаризацији стандарда међу новим генерацијама домаћих стручњака сигурно ће дати резултате у блиској будућности. Успешност радионице потврђује и чињеница да је најављено организовање нових догађаја са истим циљем.