Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7216

Пријавите се!
 

Светски дан заштите животне средине

Почев од 1972. године, на данашњи дан се широм планете обележава Светски дан заштите животне средине. То је дан када се бројним активностима и кампањама скреће пажња јавности на еколошке проблеме и потребу очувања животне средине, а овогодишња тема бројних кампања биће борба против загађења ваздуха – „Beat air pollution”.

 

Према подацима Светске здравствене организације, више од 91% светске популације живи у срединама у којима квалитет ваздуха не задовољава критеријуме СЗО и узрок је милионa случајева смрти. Због тога је главни еколошки циљ побољшање квалитета ваздуха, било у затвореном простору или на отвореном, било у граду или у сеоским срединама.

 

У остварењу овог циља и те како велику улогу имају стандарди. И Међународна организација за стандардизацију (ISO) и Европски комитет за стандардизацију (CEN) имају бројне стандарде који доприносе чистом ваздуху и смањењу загађења. Технички комитет ISO/TC 146, Квалитет ваздуха, објавио је више од 170 стандарда, а 37 је тренутно у изради, који се односе на мерења загађења ваздуха, емисије, ваздух на радном месту и уопште у затвореном простору. Секретар овог комитета, др Ролф Кордецки, изјавио је да је доследно мерење токсичних супстанци у ваздуху од суштинске важности за њихово ограничавање.

 

„Загађивачи ваздуха могу да буду веома штетни, корозивни, карциногени, мутагени, тератогени, патогени. Стандардизација мерних метода је неопходна како би се добили упоредиви резултати и како бисмо добили доследну оцену квалитета ваздуха широм света”, рекао је Кордецки.

 

Он је додао и да развој токсикологије утиче на то шта се заправо сматра безбедним нивоом квалитета ваздуха, као и на идентификацију нових загађивача, тако да се стално преиспитује потреба за новим стандардима.

 

Такође, бројни су стандарди који подстичу безбедно и „чисто” кување и самим тим доприносе смањењу загађења ваздуха које настаје услед коришћења загађујућих штедњака, затим стандарди који подстичу нове технологије које доприносе чистом ваздуху, као што су електрична и хибридна возила и возила на гориве ћелије. Ту су и стандарди из области система менаџмента животном средином, стандарди за одрживи развој заједница, као и серија стандарда за извештавање о гасовима стаклене баште. Сви ови стандарди доприносе остварењу неколико циљева одрживог развоја Уједињених нација.

 

У ИСС-у се заштитом животне средине активно бави неколико комисија, а за квалитет ваздуха задужена је комисија H146 (https://bit.ly/2YTFOmg). Остале комисије из области заштите животне средине су: H147, H190, A207, M180 и Z183, а детаље о њима, као и о стандардима које су објавиле, можете пронаћи на нашем веб-сајту http://www.iss.rs/rs/tc/.