Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7216

Пријавите се!
 

Успешно завршено заседање CEN/TC 230 у ИСС-у

Након три дана испуњена састанцима више радних група, јуче је у Институту за стандардизацију Србије завршено заседање Техничког комитета CEN/TC 230 „Анализа воде”, које је први пут одржано у Београду и које је, судећи по утисцима више од 30 експерата из 11 европских земаља, у потпуности испунило очекивања учесника.

 

Током ових састанака разматране су области од интереса за даљу стандардизацију у оквиру радних група: „Координациона група за биолошке методе”, „Карактеристике водних тела”, „Инвертебрати”, „Мониторинг популације риба”, а другог дана заседања формирана је и нова радна група – WG 28 (DNA и eDNA методе). Предлог нацрта пројекта новоформиране радне групе, који се односи на узимање узорака воде за даљу анализу микроскопског и макроскопског DNA у воденој средини, изазвао је велико интересовање јер до сада у оквиру CEN/TC 230 није постојао стандард који се бави овом проблематиком.

 

На заседањима радних група, између осталог, једногласно је усвојено да стандард EN 16150:2012 креће у ревизију, представљен је изузетно значајан нови пројекат – ревизија CEN/TS 16800, разматрана су питања у вези са ревизијом стандарда EN 14011:2003, а договорено је и да се до почетка септембра ове године утврди да ли постоји интересовање за формирањем нове радне групе за морске подводне траве, узорковање и анализу микрозоопланктона.

 

После заседања радних група одржано је 35. пленарно заседање CEN/TC 230, након чега је председник овог техничког комитета, Улрих Борчерс, изразио изузетну захвалност ИСС-у на организацији заседања.