Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7216

Пријавите се!
 

Светски дан метрологије

Сваке године се 20. маја широм планете обележава Светски дан метрологије, а ове године ће тај дан бити обележен под мотом „Међународни систем јединица – из основа бољи”. Овај дан ће бити посвећен промовисању новог, ревидираног Међународног система јединица (SI), којим су усвојене нове дефиниције за килограм, ампер, келвин и мол, а чија примена почиње управо 20. маја ове године.

 

Подсећамо, ревизија SI система усвојена је 16. новембра 2018. године у Версају у Француској, на 26. генералној конференцији за тегове и мере, када су представници 54 земље света једногласно изгласали ову ревизију. Како се наводи на веб-сајту Међународног бироа за тегове и мере (BIPM), ово је можда најзначајнија ревизија Међународног система јединица откако је установљен. Редефинисани SI систем сада се заснива на основним природним константама. Килограм је одређен на основу Планкове константе (h), ампер на основу елементарног наелектрисања (е), келвин на основу Болцманове константе (k) и мол на основу Авогадрове константе (NA).

 

Захваљујући редефинисаном систему јединица, отварају се нове могућности за развој у разним научним областима. Као што је претходна редефиниција за секунду допринела настанку и развоју GPS навигације и интернета, сматра се да ће и нове SI дефиниције допринети новим научним достигнућима, развоју технологије, међународне трговине, као и безбедном функционисању здравственог система и очувању животне средине. 

 

Серија стандарда ISO и IEC 80000, о величинама и јединицама, на које се позива нова SI брошура коју је објавио BIPM, такође је ревидирана како би се ускладила са новом верзијом, а многи ревидирани делови треба да буду објављени у наредних неколико месеци. Ова серија стандарда је важна јер обезбеђује хармонизоване термине, дефиниције и симболе величина и јединица које се користе у науци, обезбеђујући јединствени језик за преношење прецизних информација о мерењима између научника, инжењера и свих који су укључени у мерење. Ови стандарди су веома корисни за институте за метрологију и технику, академије, ауторе уџбеника, преводиоце и оне који учествују у изради стандарда, као и бројне друге кориснике из индустрије и друштва у целини.

 

Серију стандарда ISO 80000 припремио је Технички комитет ISO/TC 12, Физичке величине и јединице, и могу се купити у ИСС продавници, или прочитати у нашој стандардотеци.

 

О редефиницији Међународног система јединица можете се информисати и путем следећег видеа: https://bit.ly/2AMWEtJ.