Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7136

Пријавите се!
 

Нови стандарди за безбедност производа за бебе и децу

Случај повлачења „Фишер-Прајс” лежаљки за бебе због повезаности са 32 случаја смрти беба у сну у Америци још једном је упозорио на неопходност бриге о безбедности производа за наше најмлађе, али и исправног коришћења ових производа. Након овог случаја, на недавно одржаном пленарном заседању европског комитета CEN/TC 52 у Бриселу, као и на састанцима радних група, посебно су разматрани захтеви у вези са безбедношћу дечјих играчака, чему је присуствовао и представник Института за стандардизацију Србије.

 

Иначе, Институт је управо у овој области – безбедности дечјих играчака, крајем јануара ове године објавио стандард SRPS EN 71-3:2019, у којем су дате нове граничне вредности за тешке метале у материјалима за играчке и деловима играчака.

 

Након тога, крајем марта ове године, објављена су још два нова стандарда у области опреме за децу. Један је SRPS EN 1400:2019, који утврђује опште захтеве за безбедност који се односе на материјале, конструкцију, перформансе, амбалажу и информације за цуцле варалице. Други стандард је SRPS EN 16232:2019, који утврђује захтеве за безбедност и одговарајуће методе испитивања за љуљашке намењене одојчади тежине до 9 кг или оној одојчади која може да седи без помоћи.

 

Стандарде из области безбедности производа за децу у оквиру Института припрема комисија KS Z052, која припрема стандарде и из области заштите потрошача, а све објављене стандарде из ових области можете погледати на https://bit.ly/2KMaPGu.