Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7206

Пријавите се!
 

Успешно одржан семинар „Безбедност у здравству”

Уочи Светског дана здравља, који је јуче обележен широм планете, Институт за стандардизацију Србије и Центар за анализу ризика и управљање кризама из Београда овај дан су обележили организацијом семинара „Безбедност у здравству”, који је под покровитељством Министарства здравља одржан 5. априла у Специјалној болници „Чигота” на Златибору. Семинару је присуствовало готово 90 учесника – директора здравствених установа, запослених који раде на пословима безбедности, пословима заштите информационих система, у правном сектору, итд., а ово је била прилика да се сви они упознају са савременим међународним и европским стандардима у области безбедности у здравству, као и са најновијим законским решењима у овој области.

 

Отварајући семинар, проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља, похвалио је напоре организатора да путем овог семинара допринесу подизању безбедносне свести о ризицима и начину реаговања од стране запослених у здравству. Он је посебно истакао значај поверљивих података о пацијентима и здравственим радницима, указавши на постојање безбедносних ризика у здравству који утичу на квалитет и континуитет здравствене заштите.

 

У свом уводном обраћању, директорка Института за стандардизацију Србије, Татјана Бојанић, истакла је значај тема семинара и самих стандарда у унапређењу безбедности у здравству и захвалила се присутнима на великом интересовању за семинар.

 

Проф. др Зоран Кековић, председник Центра за анализу ризика и управљање кризама, такође је поздравио све учеснике, а потом их и упознао са европским документом CEN/TS 16850, који садржи упутство за управљање безбедношћу у здравственим установама, као и са најновијим трендовима понашања са елементима насиља у здравству и како се од таквих ризика заштитити применом савремених стандарда.

 

Потом су представнице ИСС-а, др Драгана Поповић и Виолета Нешковић-Поповић, говориле о примени система менаџмента квалитетом у здравственој заштити и управљању безбедношћу информација у здравству.

 

О најновијим законским решењима из области смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама говорио је Живко Бабовић, начелник Управе за ванредне ситуације Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС.

 

Присутни су, такође, могли да се упознају и са тим каква је улога и обавеза здравствених установа у заштити лица, имовине и пословања у складу са Законом о приватном обезбеђењу РС, као и са националним стандардом за процену ризика у заштити лица, имовине и пословања. Такође је било речи о искуствима сертификационих кућа у вези са заштитом приватности и заштитом података о личности у здравству, али и о специфичностима обезбеђења у зависности од врсте здравствене услуге.

 

Иначе, ово је први семинар ИСС-а и Центра за анализу ризика и управљање кризама на којем је разматрана безбедност у здравству, а најављено је да ће се бар једном годишње организовати семинари чија ће тема бити здравство.