Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7350

Пријавите се!
 

Светски дан вода и нови ISO стандарди

До 2030. године, услед несташице воде за пиће, између 24 и 700 милиона људи мораће да напусти своје место живљења, процене су координационог тела које се у оквиру Уједињених нација бави питањима воде. Због оваквих процена, фокус овогодишњег Светског дана вода (који се данас обележава са темом „Leaving no one behind”), јесте један од циљева одрживог развоја УН – циљ број 6, који се односи на то да до 2030. године вода и санитарни услови буду обезбеђени за све житеље планете. Иако 70% Земљине површине чини вода, свега делић тога је свежа вода, а више од милијарду људи на свету нема приступ чистој води. Какву улогу у обезбеђивању чисте воде имају стандарди?

 

Наиме, само међународна организација за стандардизацију ISO има више од 1.400 објављених стандарда који садрже најбољу праксу у вези са квалитетом воде, снабдевањем, системима за отпадне воде и кишницу, итд. Посебно је значајан стандард који се односи на поновну употребу воде. Реч је о новом стандарду ISO 20760-1, који нуди смернице за коришћење обновљене воде како би се задовољиле потребе и смањио притисак у урбаним срединама.

 

Други, такође нови ISO стандард који је подједнако значајан јесте ISO 30500, који пружа захтеве за пројектовање и испитивање независних јединица за третман фекалија (неканализациони санитарни системи). Овај стандард је веома важан јер, по неким проценама, око 1,8 милијарди људи у свету користи за пиће воду која је контаминирана фекалијама, а последице тога су бројне болести и смртни исходи.

 

Више о овогодишњем Светском дану вода можете прочитати на: http://www.worldwaterday.org/theme/.