Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7142

Пријавите се!
 

Тим билдинг ИСС-а – од Ковачице до Ечке

У циљу јачања сарадње, поверења и тимског духа, како би се лакше досегли заједнички циљеви, Институт за стандардизацију Србије је на Дан жена организовао једнодневни излет – тим билдинг за запослене. Поред тога што је ово била прилика да се унапреди осећај за сарадњу  и осећај припадности Институту, овај дан проведен у Банату био је прилика и да се чује нешто ново о једном од наших највећих научника – Михајлу Пупину, чије патенте данас користи цео свет. Обиласком завичајног комплекса и родне куће великог српског научника из Идвора, запослени у ИСС-у су могли да се подсете познатих патената, али и да чују неке детаље попут тога да је Пупин завештао човечанству свој патент – брзо снимање помоћу X-зрака, чиме је скраћено време излагања опасном зрачењу. Било је речи и о томе како је Пупин сву своје имовину и право на патенте дао као гаранцију америчкој банци како би Краљевини Србији током Првог светског рата био одобрен кредит који јој је био неопходан. Кустос овог музеја истакла је велику улогу његове мајке Олимпијаде, која га је подстицала да заврши школовање и онда када је он хтео да одустане.

 

 

А о још једној значајној жени чули смо од Јана Немчека, познатог градитеља виолина из Ковачице, чији је ментор била прва жена градитељ виолина у свету – Лидија Танасијевић. Будући да она није имала наследника, а вештину грађења ових инструмената изучила је од оца, желела је да некоме пренесе то знање, и то је и учинила када је чула за „Страдиварија из Ковачице”. Данас је Немчек један од заштитних знакова Ковачице, који не пропушта прилику да туристима говори о овој знаменитој жени.

 

 

Иако је ово банатско село познато широм света по великом броју сликара наиве, најпознатије је по Зузани Халуповој, трећој великој жени о којој се слушало овог 8. марта, као и Мартину Јонашу, самоуком сликару, познатом у целом свету. Овај уметник, чија је родна кућа данас својеврсни етно-музеј, сликао је људе са великим рукама и ногама и малим главама, а за своје цртеже је на великој међународној изложби у Италији 1978. године добио златну медаљу, поред Салвадора Далија.

 

 

Још једна од локација коју су запослени ИСС-а посетили овом приликом је Каштел Ечка, дворац грађен у енглеском стилу у периоду од 1816. до 1820. године, на чијем је отварању свирао чувени Франц Лист, у то време познат као деветогодишње чудо од детета. И ово здање, као и све претходно посећене локације и дружење са колегама, пружило је незаборавне утиске запосленима ИСС-а.