Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7136

Пријавите се!
 

Округли сто „Циркуларна економија и стандарди”

У Институту за стандардизацију Србије (ИСС) јуче је одржан округли сто под називом „Циркуларна економија и стандарди”, чији је циљ био да се релевантне заинтересоване стране информишу о плановима у вези са стандардизацијом у овој области на међународном нивоу, као и да се заједно дође до предлога тема за развој стандарда у овој области, које ће бити предложене за разматрање на пленарном заседању новог техничког комитета Међународне организације за стандардизацију – ISO/TC 323, Circular economy. ISO/TC 323 је основан крајем прошле године, а прво пленарно заседање је планирано у периоду од 20. до 22. маја ове године. Институт за стандардизацију Србије је, као представник наше земље, пријављен као активан члан овог техничког комитета.

 

О циркуларној економији уопште, циркуларној економији и привреди Србије, развоју стандардизације у области циркуларне економије говорили су овом приликом: проф. др Александар Јововић, председник Комисије за стандарде и сродне документе KS Z183, Синиша Митровић, руководилац службе за циркуларну економију у Привредној комори Србије и Мирјана Мирковић-Ђорђевић, представник ИСС-а. Ивана Путник, самостални саветник у служби за циркуларну економију у Привредној комори Србије, представила је резултате пројекта „Climate KIC”, као аспекта циркуларне економије. Округли сто је отворио Радиша Кнежевић, руководилац Сектора за опште области стандардизације у Институту за стандардизацију Србије.

 

Округлом столу је присуствовало двадесетак учесника из Министарства за заштиту животне средине, Привредне коморе Србије, Агенције за заштиту животне средине и малих и средњих предузећа. Након излагања предавача, уследила је дискусија у којој је дефинисано девет тема за стандардизацију од интереса за нашу земљу, које су у оквиру предложених области за стандардизацију у ISO/TC 323, а то су: индустријска симбиоза и управљање материјалима и производима на крају животног века. Дефинисане теме ће бити послате секретару ISO/TC 323 и биће презентоване на пленарном заседању ISO/TC 323, које ће се одржати у мају.