Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7134

Пријавите се!
 

Како помоћи градовима да се прилагоде променама – радионица

Институт за стандардизацију Србије, у сарадњи са Центром за анализу ризика и управљање кризама, 21. фебруара 2019. године организује стручну радионицу под називом „Резилијентност као критеријум за прилагођавање комплексних урбаних система променама: ResilSIMt – интерактивна веб-алатка”.

 

Глобални процеси као што су промене климатских услова, пораст популације, промене коришћења земљишта (урбанизација) имају за последицу значајне поремећаје функционисања комплексних урбаних система (транспорт, водоснабдевање, снабдевање енергијом, безбедност, и сл.), који директно умањују отпорност, односно резилијентност система и популације која их користи. У контексту ове радионице, резилијентност се дефинише као особина комплексних система и њихових елемената да предвиде, апсорбују и поврате се од поремећаја у што краћем времену – притом водећи рачуна о томе да се очувају, поврате у стање пре поремећаја и, по могућности, поправе основна структура система и његова функционалност.

 

У оквиру радионице биће приказан детаљни поступак за квантитативну анализу резилијентности, односно отпорности комплексних урбаних система променама. Једна од примена ове мере у граду Торонту у Канади уграђена је у веб-алатку ResilSIMt (www.resilsimt-uwo.ca) и биће приказана у оквиру радионице. Полазници радионице ће проћи кроз пет примера примене алатке који би требало да омогуће детаљан увид у то како се алатка може користити у анализи резилијентности комплексних урбаних система.

 

Полазници ће по завршетку добити потврду о учешћу у радионици, а материјал укључује презентације професора др Симоновића, изабрану колекцију радова из области квантификације резилијентности и документ за кориснике ResilSIMt алатке (на 108 страна), у електронском облику, као и штампани стандард SRPS A.L2.003:2017, Безбедност и отпорност друштва — Процена ризика.

 

Број полазника је ограничен, а рок за пријављивање је 10. фебруара 2019. године.

 

Детаљније информације можете наћи на следећем линку: https://www.iss.rs/rs/pages/page_474.html.