Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 7136

Пријавите се!
 

Нови стандард за безбедност малих кућних апарата

Како би у данашњем свеопштем недостатку времена корисницима изашли у сусрет и омогућили краће задржавање у кухињи ради припреме напитака и хране, произвођачи све чешће на тржиште избацују нове производе. Тако, поред већ уобичајених експрес-лонаца, апарата за кување на пари, за кување воде, кафе и сл., све више у понуди имамо и неке „нове” уређаје, попут стерилизатора, апарата за загревање боца за храњење, за кување пиринча и јаја, за припрему сојиног млека и јогурта, итд.

 

Уштеда времена захваљујући овим малим кућним апаратима је неспорна, али колико се у њиховој производњи води рачуна о безбедности приликом коришћења тих апарата, то је већ друго питање. Управо у циљу повећања безбедности при коришћењу ових апарата објављен је нови стандард EN 60335-2-15, који је ИСС објавио на српском језику.

 

До ког нивоа сме да се сипа вода у електричне бокале, апарате за загревање боца за храњење и експрес-лонце, где мора да стоји ознака назначеног капацитета, када сме и на који начин се отвара експрес-лонац и колико често му се морају проверавати канали у регулатору притиска, на који начин морају бити заштићени електрични апарати за које је предвиђено да се морају прати након употребе, које апарате смеју користити чак и деца од 3 или 8 година и под којим условима, како мора да буде конструисан апарат за еспресо-кафу да би корисник био заштићен од изненадног млаза паре или вреле воде, итд. На сва ова и бројна друга питања одговор даје нови стандард SRPS EN 60335-2-15:2018 (https://bit.ly/2WbvMMY), који је важан како за произвођаче тако и за кориснике.