Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 6991

Пријавите се!
 

Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

Институт за стандардизацију Србије свечано је обележио данас, 4. октобра ове године Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда, који прослављају и међународне организацијама за стандардизацију ISO, IEC и ITU.

 

Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, највиших представника националних тела за стандардизацију из Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, као и организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година. Госте је најпре поздравила в.д. Института, Татјана Бојанић, а затим су им се обратили, у име Управног одбора Института, председник УО Душан Рафаиловић и, испред Министарства привреде, в.д. помоћника министра привреде, Александар Старчевић.

 

Мото овогодишњег Светског дана стандарда је: „Међународни стандарди и Четврта индустријска револуција“. Она се односи на нове технологије као што су вештачка интелигенција, 3D штампање, роботика и слично, где више не постоје традиционалне границе између физичког, дигиталног и биолошког света. Акценат је на све већој повезаности људи и ствари што ће имати утицај на то како производимо, тргујемо и комуницирамо. И сами смо сведоци да је четврта индустријска револуција већ започела, али да би се у потпуности искористио њен потенцијал за побољшање друштва, неопходни су нам стандарди. Шта све подразумева Четврта индустријска револуција, као и у којој мери нам стандарди помажу да брже и боље напредујемо у свом излагању објаснио нам је Иван Бабић, организатор за послове стандардизације у Одељењу за електротехнику, телекомуникације и информационе технологије.

 

Након тога, уследио је најсвечанији тренутак прославе, када су додељена признања појединцима из комисија за стандарде и организацијама, који су својим радом и залагањем значајно допринели развоју националне стандардизације.

 

Захвалнице за изузетан допринос развоју, примени и промоцији стандарда и за унапређење стандардизације у Републици Србији добили су: гђа Весна Жупунски, проф. др Александар Јововић, г. Драгиша Јовановић, проф. др Бранко Главоњић, др Загорка Радојевић, др Миладин Танасковић.

 

Плакете  за значајан допринос развоју, примени и промоцији стандарда и за унапређење стандардизације у Републици Србији добили су: магистар Михајло Ристић и организација ЈП ЕПС Огранак Рударски басен „Колубара“.