Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 6784

Пријавите се!
 

ISO такмичење за најбољи рецепт !

Светско фудбалско првенство је у току, а Међународна организација за стандардизацију -ISO организовала је једно сасвим другачије такмичење – избор за најбољи рецепт.  Пријављивање за ово занимљиво надметање трајало је до 2. јула, а учесници су земље чланице ISO-а, односно представници њихових националних тела. 


Србија је позната по доброј храни и плодном земљишту и тешко би било издвојити најбољи специјалитет.  ИСС ће се зато представити рецептом за једноставан и здрав оброк – жито. Главни састојак – пшеница, најважнија је зрнаста биљка у људској исхрани, а поред тога, има веома велику улогу у српској традицији. Према анализи Удружења Жита Србије, рађеној на основу података америчког Министарства за пољопривреду, Србија је друга у свету по приносима по хектару, а десета на листи извозника.


Уз текст рецепта, учесници су били обавезни да доставе и фотографију, као и да направе везу са одговарајућим међународним стандардима. Референтни стандарди у рецепту за жито су следећи: ISO 7970:2011, Пшеница (Triticum aestivum L.) — Спецификација и ISO 6577:2002, Muskatni orah, ceo ili mleveni i muskatni cvet, ceo ili mleveni (Myristica fragrans Houtt.) – Спецификација.


Сви рецепти ће бити објављени на друштвеним медијима, а гласање ће трајати од 16. до 19. јула. Гласати може свако, али само једанпут – зато потражите хаштаг #miISOrecipe и подржите наш рецепт. Објављивање победника је у петак, 20. јула, а брошура са рецептима биће представљена на Генералној скупштини ISO-а, у септембру ове године.


Циљ ове необичне кампање није одвраћање пажње од „најважније споредне ствари на свету“, већ указивање на значај стандарда у прехрамбеној индустрији. 

 

Зато вас позивамо да учествујете и гласате за домаће жито!