Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 6828

Пријавите се!
 

Међународни дан акредитације - стварање сигурнијег света

 

Међународни дан акредитације обележава се сваке године 9. јуна, у циљу промовисања њеног значаја. На глобалном нивоу, одговорне организације које координишу активности акредитације су International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) и International Accreditation Forum (IAF). У нашој земљи, овлашћено тело је Акредитационо тело Србије (АТС), а Дан акредитације у РС обележава се 28. јуна. Наиме, тог дана, сада већ давне 2000. године, додељена је прва национална акредитација.

 

Један од изазова данашњице је стварање веће сигурности у свим аспектима живота – од сигурнијих свакодневних производа и хране, до безбедног коришћења апарата у домаћинству и на радним местима. Захваљујући међународним стандардима, нарочито у оквиру система менаџмента, све заинтересоване стране (послодавци, радници, потрошачи и држава) ће имати испуњена очекивања. Организације које желе да побољшају ефикасност својих процеса и повећају поверење у њихове производе или услуге, одлучују се за пословање у складу са најбољом светском праксом, односно стандардима. Њихова примена је на добровољној основи, као и сам поступак сертификације. Ипак, ангажовање независних стручњака и добијање сертификата од тзв. „треће стране“ има посебну тежину, нарочито приликом наступа на страним тржиштима. Због тога, свака организација која жели да повећа поверење у квалитет одлучиће се за добијање сертификата.

 

Међутим, поставља се ново питање: како осигурати компетентност сертификационих тела, како би њихов сертификат заиста представљао гаранцију квалитета? Да би се то постигло, врши се њихова провера, кроз акредитацију. Тек након адекватне процене од стране овлашћеног тела, и добијања одобрења, сертификационо тело постаје акредитовано за пружање својих услуга. Тиме се обезбеђује и веће поверење у њихов рад.