Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 6784

Пријавите се!
 

Објављен ISO 45001

Дуго очекивани међународни стандард за заштиту здравља и безбедност на раду управо је објављен и спреман да трансформише радна места у пракси.
ISO 45001: 2018, Системи менаџмента заштитом здравља и безбедношћу на раду - Захтеви са упутством за коришћење, припремљен је тако да може да помогне организацијама свих величина и различитих делатности иочекује се да ће његова примена смањити повреде и болести на радном месту широм света.

 

Према прорачунима Међународне организације рада (MOR) из 2017. године, на радном месту се догоди 2,78 милиона смртних несрећа годишње. То значи да дневно скоро 7 700 особа умре од болести или повреда везаних за рад. Поред тога, сваке године има 374 милиона повреда и болести које нису смртоносне, а многе од њих резултирају продуженим одсуствима са посла. Све ово представља слику модерног радног места, где радници могу трпети озбиљне последице јер једноставно "раде свој посао".

ISO 45001 жели да то промени. Овај стандард пружа привреди, индустрији и другим заинтересованим странама ефикасне, корисне смернице за побољшање сигурности радника у земљама широм света. Помоћу оквира који се лако користи, може се применити и за фабричке и производне објекте, без обзира на њихову локацију.

Више од 70 земаља је било директно укључено у креирање овог важног документа, који је припремио ISO/PC 283, Системи менаџмента заштитом здравља и безбедношћу на раду, чији секретаријат води Британски институт за стандарде (BSI).

Пошто је ISO 45001 дизајниран тако да може да се интегрише са другим ISO  стандардима  за системе менаџмента, обезбеђујући висок ниво компатибилности са новим верзијама ISO 9001 (менаџмент  квалитетом) и ISO 14001 (менаџмент заштитом животне средине), предузећа која већ имају имплементиран неки од ових стандарда неће имати проблема ако се одлуче да раде и према ISO 45001.

ISO 45001 ће заменити OHSAS 18001, а организације које су већ сертификоване према OHSAS 18001 имаће три године да пређу на нови ISO 45001 стандард.

 

Комисија CASCO Института за стандардизацију Србије припрема издање овог стандарда на српском језику и оно ће се врло брзо појавити пред корисницима у нашој земљи. Зато пратите информације на нашем сајту!