COVID-19 – Važne informacije o nastavku poslovanja ISS-a tokom vanrednog stanja
Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2655

Prijavite se!
 

Elektronske zbirke EVROKODOVI

Objavljivanjem Pravilnika za građevinske konstrukcije 18. decembra 2019. godine i njegovim stupanjem na snagu 26. decembra, primena standarda za evrokodove, na koje se poziva ovaj pravilnik, postala je obavezujuća. Institut za standardizaciju Srbije do sada je objavio više od 300 standarda čija je primena obavezujuća u skladu sa ovim pravilnikom, a u najnovijem rešenju o objavljenim i povučenim standardima i srodnim dokumentima, od 31. januara, objavljena su još dva dokumenta koji su podrška primeni ovog pravilnika. To su nacionalni prilog za zidane konstrukcije SRPS EN 1996-1-2/NA:2020 i standard SRPS ISO 4866:2020.

Kako bi korisnicima olakšao nabavku velikog broja standarda iz ove oblasti, Institut je objavio više elektronskih tematskih zbirki standara iz serija evrokodova po znatno povoljnijim cenama u odnosu na ukupnu cenu pojedinačnih standarda. Ove elektronske zbirke sadrže sve srpske standarde na srpskom i engleskom jeziku, a za one standarde koji su na engleskom jeziku korisnicima se u okviru ovih zbirki dostavljaju i uslužni prevodi na srpski jezik, kao pomoć prilikom čitanja standarda na engleskom jeziku. Prevodi se nazivaju uslužnim ili neautorizovanim zato što su izrađeni sopstvenim kapacitetima Instituta i nadležne komisije za standarde ih nisu razmatrale. Takođe, prilikom kupovine pojedinačnih izdanja standarda na engleskom jeziku, korisnicima se dostavljaju uslužni prevodi na srpski jezik. U narednom periodu korisnici mogu očekivati proširenje ponude novim elektronskim zbirkama iz ove oblasti.

Preuzimanje evrokodova u nacionalni sistem standardizacije započeto je 2012. godine, a tome su prethodile promotivne aktivnosti koje su intenzivno sprovođene kroz projekat u periodu od 2006. do 2009. godine. Podršku objavljivanju prvih evrokodova kao srpskih standarda na srpskom jeziku pružili su upravo inicijalni prevodi nastali u tom projektu, a publikacije nastale u tom periodu, koje se i danas mogu naći na tržištu, ne predstavljaju srpski standard. Zato korisnicima standarda za evrokodove skrećemo pažnju na to da se standardi redovno preispituju i ažuriraju i jedino mesto gde se najnovija izdanja standarda u našoj zemlji mogu nabaviti jeste Institut za standardizaciju Srbije, jedino nacionalno telo za standardizaciju Republike Srbije.