COVID-19 – Važne informacije o nastavku poslovanja ISS-a tokom vanrednog stanja
Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2655

Prijavite se!
 

Studija o stanju građevinskog sektora

U okviru Češkog programa za razvoj saradnje pod nazivom „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije”, a u saradnji sa Češkom kancelarijom za standarde, metrologiju i ispitivanje (UNMZ), Institut za standardizaciju Srbije realizovao je niz aktivnosti relevantnih za oblast građevinarstva. Jedna od njih je izrada studije „Pregled sektora građevinske industrije Srbije koji je obuhvaćen evropskom uredbom (EU) 305/2011 i očekivani uticaj na industriju”, čija je izrada započeta uz koordinaciju i konsultacije sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Glavni cilj koji smo ovom studijom hteli da postignemo jeste izrada ekspertize o stanju kapaciteta u Srbiji u oblasti građevinskih proizvoda i njihovog jačanja u oblasti infrastrukture kvaliteta i implementacije evropskog zakonodavstva i standarda, posebno sa ciljem proširenja tržišta za plasman ovih proizvoda.

 

Ova studija može biti od velike koristi, pre svega, državnim organima koji su u obavezi da u ograničenom vremenskom roku izrade podzakonske akte i započnu sa njihovom primenom u praksi, kao i privrednim društvima i preduzetnicima jer daje jasnu sliku stanja građevinskog sektora u Srbiji, kao i potencijalne rizike, prilike i moguće pravce razvoja. Pored toga, studija može biti interesantna telima za ocenjivanje usaglašenosti i uopšte svima onima na koje se Zakon o građevinskim proizvodima i podzakonski akti direktno ili indirektno odnose i primenjuju. Autor studije je domaći ekspert Dejana Milinković, a podaci iskazani u ovoj studiji zvanični su podaci, pribavljeni od Agencije za privredne registre i Republičkog zavoda za statistiku.

 

Studija je od danas dostupna javnosti i može se, bez naknade, preuzeti na srpskom  i engleskom jeziku.