Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2644

Prijavite se!
 

Standardizacija grafičkih tehnologija

Iako smo navikli da razmena podataka funkcioniše jednostavno i da lako prevazilazimo prepreke između elektronskih i štampanih medija, zapravo i dalje postoji potreba za optimizacijom i standardizacijom u ovoj oblasti. Imajući u vidu potrebe tržišta u Republici Srbiji, kao i činjenicu da do sada u okviru Instituta za standardizaciju Srbije nije postojala komisija koja se bavi standardima iz ove oblasti, krajem 2019. godine je osnovana Komisija za standarde i srodne dokumente iz oblasti grafičkih tehnologija. Već u prvom mesecu 2020. godine objavljeno je 19 standarda iz ove oblasti (https://bit.ly/38iYEs9).

 

Kako samo ime komisije kaže, njen predmet rada prvenstveno obuhvata standardizaciju u oblasti štampe i grafičkih tehnologija. Standardi iz ove oblasti uključuju sve faze procesa, njima se utvrđuju i terminologija, vizuelna procena izgleda i kvaliteta proizvoda, razmena podataka, kontrola procesa, upravljanje, ocenjivanje usaglašenosti, uticaj na životnu sredinu, kao i zahtevi za ispitivanje srodnih materijala, opreme i sistema.

 

Pored navedenih standarda, koji su objavljeni na engleskom jeziku, ova komisija će u narednom periodu prevesti na srpski jezik četiri standarda iz serije SRPS ISO 12637, delove od 1 do 4, koji se odnose na osnovnu terminologiju u ovoj oblasti (osnovni termini, termini u pripremi za štampanje, termini o štampanju i termini u završnim procesima).