Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2632

Prijavite se!
 

Smernice za organizovanje velikih gradskih događaja

Nakon što je standard za menadžment održivošću događaja ISO 20121, koji je objavljen i na srpskom jeziku (SRPS ISO 20121:2017), već doživeo svoju primenu u svetski poznatim događajima poput Evrovizije u Malmeu, Olimpijskih igara u Londonu ili muzičkog festivala Balélec u Lozani, u pripremi je još jedan standard koji će gradovima i te kako pomoći u organizaciji velikih događaja.

 

Reč je, naime, o standardu ISO 22379, Security and resilience – Guidelines for hosting and organizing large citywide events, prvom međunarodnom standardu koji će ponuditi smernice za organizaciju događaja koji zahvataju šire gradsko područje.

 

Veliki događaji, pored toga što privlače posetioce i poboljšavaju ekonomiju grada i zemlje, istovremeno donose i velike bezbednosne rizizike. Upravo ovaj standard će korisnicima – upravi nekog velikog grada, pružiti ekspertizu i smernice u tome kako upravljati rizicima, javnom bezbedošću i kontinuitetom pružanja usluga tokom trajanja događaja.

 

U izradi ovog standarda učestvuju eksperti koji poseduju i znanje, ali i iskustvo koje su sticali i stiču u organizaciji događaja poput Berlinskog maratona, Olimpijskih igara u Tokiju 2020, Zimskih olimpijskih igara 2022 i sl. Pored toga što će standard ponuditi najbolju svetsku praksu u organizaciji ovakvih događaja, on će pomoći gradovima da donesu odluku i o tome da li da budu domaćini nekog događaja ili ne jer će im standard pomoći da identifikuju rizike i troškove koji prate događaj.

 

Podsećamo da standard, pre nego što se odlučite za njegovu kupovinu, možete pročitati u našoj standardoteci ili putem nove usluge ISS-a – onlajn-čitanje standarda (https://bit.ly/2DmtLoU).