Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2630

Prijavite se!
 

Svetski dan gradova

Više od polovine svetske populacije živi u gradovima, a očekuje se da se taj broj do 2050. godine udvostruči, navodi Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO povodom današnjeg Svetskog dana gradova, koji se ove godine obeležava sa temom „Menjanje sveta: inovacije i bolji život za buduće generacije” („Changing the world: innovations and better life for future generations”). Cilj ovogodišnje teme jeste da se na svetskom nivou podstakne diskusija o tome koliko sve veća urbanizacija može da bude prilika za održivi razvoj, odnosno da se podigne svest o tome koliko digitalne inovacije mogu doprineti održivom razvoju.

 

Međunarodni standardi upravo služe kao platforma za razvoj digitalnih inovacija jer pružaju zajednički jezik zasnovan na najboljoj svetskoj praksi, koji je neophodan za interoperabilnost podataka.

 

ISO danas raspolaže sa više stotina standarda koji mogu da pomognu gradovima da poboljšaju svoju bezbednost i održivost. Najpre serija standarda ISO 37100, Održivi gradovi i zajednice, pruža gradovima opšti okvir za definisanje ciljeva održivog razvoja, kao i načine za njihovo postizanje. Ovi standardi obuhvataju ključna pitanja za postizanje održivosti – odgovorno korišćenje resursa, menadžment zaštitom životne sredine, zdravlje i dobro stanje gradova, infrastruktura, bezbednost hrane, opšta bezbednost itd.

 

Tu su i standardi iz oblasti pametne proizvodnje, koji pomažu fabrikama da postanu „pametnije”, bezbednije i ekološki održive. Takođe, više od 200 standarda iz oblasti sajber bezbednosti, uključujući i revidirane standarde za menadžment bezbednošću informacija, predstavlja osnovu za razvoj digitalnih inovacija, a tu su i standardi za povezani transport, koji su jedna od osnovnih komponenata održivih gradova budućnosti. U ovoj oblasti postoji više od 270 standarda koji gradovima pružaju smernice kako da postanu održivi kroz smanjeno korišćenje energije i smanjenje zagađenja.

 

Više o tome kako ISO standardi doprinose stvaranju pametnih gradova budućnosti možete saznati u sledećoj brošuri, a o tome koji su srpski standardi iz ovih oblasti na raspolaganju možete se informisati preko pretrage na našem veb-sajtu: https://bit.ly/2JoK2gy ili uz pomoć naših kolega iz Infocentra: infocentar@iss.rs.