Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2619

Prijavite se!
 

Uspešno održane obuke o primeni evrokodova

Institut za standardizaciju Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Češkom kancelarijom za standarde, metrologiju i ispitivanje (UNMZ), organizovao je tokom prošle nedelje dva dvodnevna seminara iz oblasti građevinarstva, sa temom: „Ključna pitanja primene i upotrebe evrokodova u oblasti betonskih i armirano-betonskih konstrukcija“. Seminari su održani u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i Regionalnoj privrednoj komori u Novom Sadu, a prisustvovalo je više od 50 predstavnika univerziteta, građevinskih kompanija, projektantskih biroa, proizvođača i dr.

 

Seminar je, inače, održan u okviru Češkog programa za razvoje saradnje, pod nazivom „Aid for Trade in Serbia – Project „Support for Improvement and Development of Serbian Quality Infrastructure“, koji je ovom prilikom predstavila Jindra Kafkova, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju u UNMZ-u.

 

Cilj seminara je bio da polaznici prošire znanja o principima projektovanja prema Evrokodu 2, a istovremeno su od češkog eksperta, Jane Markove sa Klokner instituta, mogli da čuju i iskustva Češke Republike u primeni evrokodova, njihovom zakonodavstvu u oblasti građevinarstva, kao i razvoju druge generacije evrokodova.

 

Otvarajući seminar u Beogradu, direktor Instituta za standardizaciju Srbije, Tatjana Bojanić, podsetila je da ovo nije prvi primer saradnje Instituta i UNMZ-a i istakla da su u okviru ovog projekta realizovane brojne aktivnosti. Pored studijske posete zaposlenih Instituta UNMZ-u, prevođenja i objavljivanja praktičnog priručnika o primerima projektovanja prema Evrokodu 2, značajan rezultat projekta je i, kako je istakla, studija o stanju na tržištu građevinskih proizvoda u Srbiji, koja će biti javno dostupna na veb-sajtu ISS-a.

 

Seminar u Novom Sadu otvorio je Radiša Knežević, rukovodilac Sektora za opšte oblasti standardizacije u ISS-u, a predavač i moderator seminara bila je Jelena Skoković, viši organizator za poslove standardizacije u ISS-u.

 

Inače, ovaj zajednički projekat UNMZ-a i ISS-a završava se organizovanjem ovakvog seminara i u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, koji će biti održan 30. i 31. oktobra ove godine.