Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2609

Prijavite se!
 

27. sastanak međunarodnog ISO tehničkog komiteta – ISO/TC 207

Pod motom „Budući izazovi“ u Berlinu je u periodu od 3. do 7. juna 2019. godine održano plenarno zasedanje međunarodnog ISO tehničkog komiteta – ISO/TC 207 u kojem je učestvovao  Dušan Stokić, predsednik odgovarajućeg nacionalnog tehničkog komiteta KS A207 Instituta za standradizaciju Srbije, i predstavnik Privredne komore Srbije. 

 

Ključna tema na plenarnom delu zasedanja odnosila se na vezu međunarodnih standarda i 17 UN ciljeva održivog razvoja, o kojoj je govorio dr Ginter Bahman, generalni sekretar Saveta za održivi razvoj SR Nemačke, kao i panelisti iz različitih međunarodnih organizija – ISO/TC 207, UNEP, UNECE, Global Ecolabelling Network i Robert Bosch GmbH. Tokom plenarnog zasedanja istaknuto je da je Agendu 21 zamenila Agenda 2030, gde je akcenat na ispunjenju 17 UN ciljeva održivog razvoja. Važan alat za dostizanje ovih ciljeva jesu standardi serije ISO 14000 – gde su nedavno doneti ili su u razvoju novi standardi: monetarno vrednovanje uticaja na životnu sredinu, zelene pozajmice, inkorporacija eko-dizajna u poslovanje, komunikacija u vezi sa životnom sredinom, kvantifikacija ugljeničnog i vodnog otiska, adaptacija i mitigacija na klimatske promene, ocenjivanje i izveštavanje o investicijama i finansiranju mera u vezi klimatskih promena, itd.
Održane su radionice: 1) eko-označavanja proizvoda, 2) informisanja potrošača o aspektima održivosti proizvoda, 3) kvantifikacija smanjenja uticaja na životnu sredinu.