Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2616

Prijavite se!
 

Uspešno završeno zasedanje CEN/TC 230 u ISS-u

Nakon tri dana ispunjena sastancima više radnih grupa, juče je u Institutu za standardizaciju Srbije završeno zasedanje Tehničkog komiteta CEN/TC 230 „Analiza vode”, koje je prvi put održano u Beogradu i koje je, sudeći po utiscima više od 30 eksperata iz 11 evropskih zemalja, u potpunosti ispunilo očekivanja učesnika.

 

Tokom ovih sastanaka razmatrane su oblasti od interesa za dalju standardizaciju u okviru radnih grupa: „Koordinaciona grupa za biološke metode”, „Karakteristike vodnih tela”, „Invertebrati”, „Monitoring populacije riba”, a drugog dana zasedanja formirana je i nova radna grupa – WG 28 (DNA i eDNA metode). Predlog nacrta projekta novoformirane radne grupe, koji se odnosi na uzimanje uzoraka vode za dalju analizu mikroskopskog i makroskopskog DNA u vodenoj sredini, izazvao je veliko interesovanje jer do sada u okviru CEN/TC 230 nije postojao standard koji se bavi ovom problematikom.

 

Na zasedanjima radnih grupa, između ostalog, jednoglasno je usvojeno da standard EN 16150:2012 kreće u reviziju, predstavljen je izuzetno značajan novi projekat – revizija CEN/TS 16800, razmatrana su pitanja u vezi sa revizijom standarda EN 14011:2003, a dogovoreno je i da se do početka septembra ove godine utvrdi da li postoji interesovanje za formiranjem nove radne grupe za morske podvodne trave, uzorkovanje i analizu mikrozooplanktona.

 

Posle zasedanja radnih grupa održano je 35. plenarno zasedanje CEN/TC 230, nakon čega je predsednik ovog tehničkog komiteta, Ulrih Borčers, izrazio izuzetnu zahvalnost ISS-u na organizaciji zasedanja.