Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2603

Prijavite se!
 

ISO rešenja za bezbednu i zdravu budućnost na radu

 

Šta donosi budućnost? Svetskim danom bezbednosti i zdravlja na radu, koji se svake godine obeležava 28. aprila, ove godine je skrenuta pažnja na važnost međunarodnih standarda u borbi protiv povreda na radu, bolesti i smrtnih slučajeva širom sveta.


Zdravlje i bezbednost na radnom mestu verovatno nije najvažnije pitanje, ali za milione radnika širom sveta, vrednovanje bezbednosti može značiti razliku između života i smrti, jer obavljaju poslove u okruženju sa izuzetno velikim rizikom.


Cilj Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu Međunarodne organizacije rada (ILO) jeste podizanje svesti o važnosti zaštite na radu i izgradnja kulture prevencije na radnom mestu. Ovogodišnja tema predstavlja nastavak ovih napora kroz velike promene, kao što su tehnologija, demografija, održivi razvoj i promene u organizaciji rada.


Kako bi pomogao organizacijama da smanje broj nesreća na radu, povreda i bolesti, ISO je razvio prvi međunarodni standard za zdravlje i bezbednost na radu (OHSAS). ISO 45001, Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu – Zahtevi sa uputstvom za korišćenje, osigurava okvir za povećanje bezbednosti, smanjenje rizika na radnom mestu i poboljšanje zdravlja i dobrobiti na poslu, omogućujući organizaciji da proaktivno poboljša svoje performanse u oblasti zaštite zdravlja i bezbednosti na radu.


Primenljiv na sve organizacije, bez obzira na veličinu, industriju ili prirodu posla, standard ISO 45001 je izrađen tako da se može integrisati u postojeće procese menadžmenta u organizaciji i sledi istu strukturu visokog nivoa kao i drugi standardi ISO sistema menadžmenta, kao što je ISO 9001 (menadžment kvalitetom) ) i ISO 14001 (menadžment životnom sredinom).


ISO 45001 je najvidljiviji deo ISO rešenja za zdravlje i bezbednost na radu. Opseg zdravlja i bezbednosti na radnom mestu biće proširen u budućnosti kako bi se novim standardom, koji je u pripremi, obuhvatilo i psihološko zdravlje. Očekuje se da će 2021. godine biti objavljen ISO 45003, Upravljanje zdravljem i bezbednošću na radu – Psihološko zdravlje i sigurnost na radnom mestu – Uputstvo.


ISO ima višestruki pristup radnom mestu, koji se sastoji od širokog portfolija brojnih tehničkih komiteta i potkomiteta. Drugi ISO standardi čija primena može da poveća bezbednost i promoviše zdravlje na radnom mestu obrađuju različite teme, kao što su: zaštitna odeća i oprema, oprema za protivpožarnu zaštitu i zaštita od požar a, zavarivanje, traktori i mašine za poljoprivredu i šumarstvo, zahtevi za kompetencije za inspektore dizalica, menadžment rizikom na radnim mestima sa niskim temperaturama i teme kao što su sigurnije recikliranje brodova i proizvodnja i rukovanje nanomaterijalima.


Više o ISO 45001 možete pogledati na: https://www.iso.org/standard/63787.html 

 

Institut za standardizaciju Srbije je objavio standard SRPS ISO 45001: 2018 kao dvojezično izdanje koje se može nabaviti u prodavnici Instituta ili izvršiti onlajn kupovinu. Više o ovom izdanju možete videti na: https://bit.ly/2WhqLSG