Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2596

Prijavite se!
 

Tim bilding ISS-a – od Kovačice do Ečke

U cilju jačanja saradnje, poverenja i timskog duha, kako bi se lakše dosegli zajednički ciljevi, Institut za standardizaciju Srbije je na Dan žena organizovao jednodnevni izlet – tim bilding za zaposlene. Pored toga što je ovo bila prilika da se unapredi osećaj za saradnju  i osećaj pripadnosti Institutu, ovaj dan proveden u Banatu bio je prilika i da se čuje nešto novo o jednom od naših najvećih naučnika – Mihajlu Pupinu, čije patente danas koristi ceo svet. Obilaskom zavičajnog kompleksa i rodne kuće velikog srpskog naučnika iz Idvora, zaposleni u ISS-u su mogli da se podsete poznatih patenata, ali i da čuju neke detalje poput toga da je Pupin zaveštao čovečanstvu svoj patent – brzo snimanje pomoću X-zraka, čime je skraćeno vreme izlaganja opasnom zračenju. Bilo je reči i o tome kako je Pupin svu svoje imovinu i pravo na patente dao kao garanciju američkoj banci kako bi Kraljevini Srbiji tokom Prvog svetskog rata bio odobren kredit koji joj je bio neophodan. Kustos ovog muzeja istakla je veliku ulogu njegove majke Olimpijade, koja ga je podsticala da završi školovanje i onda kada je on hteo da odustane.

 

 

A o još jednoj značajnoj ženi čuli smo od Jana Nemčeka, poznatog graditelja violina iz Kovačice, čiji je mentor bila prva žena graditelj violina u svetu – Lidija Tanasijević. Budući da ona nije imala naslednika, a veštinu građenja ovih instrumenata izučila je od oca, želela je da nekome prenese to znanje, i to je i učinila kada je čula za „Stradivarija iz Kovačice”. Danas je Nemček jedan od zaštitnih znakova Kovačice, koji ne propušta priliku da turistima govori o ovoj znamenitoj ženi.

 

 

Iako je ovo banatsko selo poznato širom sveta po velikom broju slikara naive, najpoznatije je po Zuzani Halupovoj, trećoj velikoj ženi o kojoj se slušalo ovog 8. marta, kao i Martinu Jonašu, samoukom slikaru, poznatom u celom svetu. Ovaj umetnik, čija je rodna kuća danas svojevrsni etno-muzej, slikao je ljude sa velikim rukama i nogama i malim glavama, a za svoje crteže je na velikoj međunarodnoj izložbi u Italiji 1978. godine dobio zlatnu medalju, pored Salvadora Dalija.

 

 

Još jedna od lokacija koju su zaposleni ISS-a posetili ovom prilikom je Kaštel Ečka, dvorac građen u engleskom stilu u periodu od 1816. do 1820. godine, na čijem je otvaranju svirao čuveni Franc List, u to vreme poznat kao devetogodišnje čudo od deteta. I ovo zdanje, kao i sve prethodno posećene lokacije i druženje sa kolegama, pružilo je nezaboravne utiske zaposlenima ISS-a.