Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2603

Prijavite se!
 

Novi standardi za ljuljaške i tobogane

Nakon već objavljenog prvog dela serije standarda SRPS EN 1176, koji se odnosi na opremu i potrebnu površinu za dečja igrališta (https://bit.ly/2HTypj6), Institut za standardizaciju Srbije je objavio i drugi i treći deo ove serije standarda, koji se odnose na ljuljaške i tobogane. Sva tri standarda objavljena su na srpskom jeziku i na njih se poziva Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta koji je počeo da se primenjuje 23. novembra prošle godine.

 

U standardu SRPS EN 1176-2:2019 (https://bit.ly/2MRkAAJ) sadržani su zahtevi za bezbednost i metode ispitivanja za ljuljaške. Koji tipovi ljuljaški postoje, kolika treba da je njihova međusobna udaljenost, kolika je udaljenost od tla, a kolika od ulaska na igralište, kolika je površina područja za ublažavanje udara i sl., samo su neka od pitanja na koja se odgovori mogu naći u ovom standardu.

 

Kada je reč o standardu SRPS EN 1176-3:2019, Oprema i potrebna površina za dečja igrališta – Deo 3: Dodatni specifični zahtevi za bezbednost i metode ispitivanja za tobogane (https://bit.ly/2UIGady), u njemu su dati zahtevi za različite vrste tobogana, počev od tobogana na nasipu, slobodnostojećih, spiralnih do tunelskih tobogana i tobogana sa više putanja. U ovom standardu je pojašnjeno koji tobogani u svom polaznom delu moraju da imaju bočnu zaštitu, koliki je najveći ugao dela za spuštanje u odnosu na podlogu, kolika mora da bude dužina i visina zaustavnog dela tobogana, kao i kolika je površina područja udara.

 

Pored pomenutih standarda koji su objavljeni, doneti pravilnik se poziva i na druge delove serije SRPS EN 1176 (4, 5, 6 i 11),  kao i na SRPS EN 1177, koje je ISS već objavio na engleskom jeziku, a u toku je izrada pomenutih standarda i na srpskom jeziku.