Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2597

Prijavite se!
 

Nove elektronske zbirke evrokodova na srpskom jeziku

Tokom prošle godine Institut za standardizaciju Srbije uložio je značajan napor da sopstvenim resursima pripremi prevode serija standarda iz oblasti projektovanja konstrukcija, poznatijih kao evrokodovi, koje su objavljene u formi elektronskih zbirki. Sve ove zbirke sadrže objavljene srpske standarde na srpskom jeziku i prevode ostalih delova standarda iz predmetne serije koje nisu verifikovale nadležne komisije za standarde. Ovi prevodi se ne mogu smatrati objavljenim srpskim standardima, ali mogu biti od velike pomoći korisnicima u razumevanju odgovarajućih srpskih standarda na engleskom jeziku, koji upotpunjuju ovu zbirku.

 

Objavljeno je ukupno sedam elektronskih tematskih zbirki, pri čemu su četiri objavljene krajem 2018. godine, a još dve zbirke su u pripremi. Objavljivanje pomenutih zbirki evrokodova je izuzetno značajno zbog donošenja novog pravilnika koji se trenutno priprema u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, a koji se poziva na objavljene evrokodove. Novim pravilnikom će, inače, biti propisana tehnička svojstva konstrukcija objekata, zahtevi za projektovanje, izvođenje, održavanje i rušenje, odnosno uklanjanje objekata.

 

Četiri poslednje donete elektronske zbirke evrokodova, koje su objavljene u decembru, obuhvataju standarde za projektovanje spregnutih konstrukcija od betona i čelika (Evrokod 4), aluminijumskih konstrukcija (Evrokod 9) i seizmički otpornih konstrukcija (Evrokod 8), kao i geotehničko projektovanje (Evrokod 7). Podršku ovim zbirkama pruža prethodno objavljena zbirka standarda za dejstva na konstrukcije (Evrokod 1).

 

Detaljnije informacije o svim objavljenim elektronskim zbirkama, kao i opcije za njihovo наручивање налазе се на следећој страни: https://bit.ly/2H2sw2D.