Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2572

Prijavite se!
 

Nove elektronske zbirke evrokodova na srpskom jeziku

Tokom prošle godine Institut za standardizaciju Srbije je uložio značajan napor da sopstvenim resursima pripremi prevode serija standarda iz oblasti projektovanja konstrukcija, poznatijih kao evrokodovi. Rezultat rada je objavljenih sedam elektronskih tematskih zbirki, dok su još dve zbirke u pripremi.

 

Četiri najnovije elektronske zbirke obuhvataju standarde za projektovanje spregnutih konstrukcija od betona i čelika (Evrokod 4), aluminijumskih konstrukcija (Evrokod 9) i seizmički otpornih konstrukcija (Evrokod 8), kao i geotehničko projektovanje (Evrokod 7). Podršku ovim zbirkama pruža prethodno objavljena zbirka standarda za dejstva na konstrukcije (Evrokod 1).

 

Sve ove zbirke sadrže objavljene srpske standarde na srpskom jeziku i prevode ostalih delova standarda iz predmetne serije, koje nisu verifikovale nadležne komisije za standarde. Ovi prevodi se ne mogu smatrati objavljenim srpskim standardima, ali mogu biti od velike pomoći korisnicima u razumevanju odgovarajućih srpskih standarda na engleskom jeziku, koji upotpunjuju ovu zbirku.

 

Višegodišnje iskustvo pokazuje da je standard na srpskom jeziku pristupačniji i lakši za primenu, dok format elektronske zbirke donosi značajnu uštedu korisnicima. Detaljnije informacije o svim objavljenim elektronskim zbirkama, kao i opcije za njihovo naručivanje nalaze se na sledećoj strani: https://bit.ly/2H2sw2D.