Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2597

Prijavite se!
 

Novo izdanje SRPS EN ISO 22000

ISS je u decembarskom rešenju o objavljenim i povučenim srpskim standardima i srodnim dokumentima objavio na srpskom jeziku najnovije izdanje jednog od najtraženijih standarda – SRPS EN ISO 22000, Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane – Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane.

 

Sigurna i održiva proizvodnja hrane jedan je od najvećih izazova današnjice i novo izdanje ovog standarda predstavlja odgovor na sve opasnosti koje vrebaju usled globalizacije trgovine prehrambenim proizvodima. Opasnosti po bezbednost hrane mogu nastati u bilo kojoj fazi procesa i u ovom standardu se pružaju smernice koje se odnose na prevenciju, eliminaciju i kontrolu opasnosti od mesta proizvodnje do mesta potrošnje, čime se obezbeđuje neophodna predostrožnost i kontinuirani proces poboljšanja.

 

Ovaj standard je namenjen svim organizacijama u prehrambenoj industriji, bez obzira na njihovu veličinu i složenost – od proizvođača hrane za životinje, hrane životinjskog porekla, sakupljača samoniklog bilja i životinja, poljoprivrednika, proizvođača sastojaka i prerađivača hrane, preko prodavaca hrane do organizacija koje pružaju usluge u vezi sa hranom (ketering, čišćenje, prevoz, skladište, distribucija, pakovanje, itd.).

 

U ovoj oblasti, u decembarskom rešenju doneta su još četiri standarda, koji se odnose na papir i karton koji su predviđeni da budu u kontaktu sa hranom, a to su SRPS EN 646, SRPS EN 648, SRPS EN 1104 i SRPS EN 12498.