COVID-19 – Važne informacije o nastavku poslovanja ISS-a tokom vanrednog stanja
Da li su vam standardi potrebni u vasem poslu?
Da
Ne
Ponekad
Ne znam
Ukupan broj glasova: 2653

Prijavite se!
 

Kako standardi utiču na poslovanje?

 

Šta je standard?  
 
Standard je dokument koji obezbeđuje uslove, specifikacije, smernice ili karakteristike koje se mogu koristiti kako bi se osiguralo da materijali, proizvodi, procesi i usluge odgovaraju svojoj svrsi. Standardi se koriste širom sveta, i to ne samo u visokorazvijenim već i u zemljama u razvoju. Preduzeća koja u svom poslovanju primenjuju standarde imaju višestruke koristi, bilo da su to internacionalne kompanije ili lokalni preduzetnici. Korišćenje standarda donosi pozitivne efekte svakoj organizaciji, bez obzira na njenu veličinu – standardi su podjednako korisni velikim, srednjim i malim preduzećima. Standardi nude niz moćnih poslovnih i marketinških alata za pravna lica svih veličina. Standardi mogu da pokriju veliki spektar aktivnosti koje preduzima organizacija – bilo da je reč o izradi proizvoda, upravljanju procesom, pružanju usluga ili nabavci materijala
 
 
Koje su prednosti poslovanja u skladu sa zahtevima standarda?
Poslovanje u skladu sa standardima donosi tehnološke, ekonomske i društvene koristi. Standardi mogu pomoći u identifikovanju i upravljanju uticajem poslovanja na životnu sredinu i lokalnu zajednicu, u razumevanju relevantnih propisa i efikasnijem korišćenju resursa.
Standardi pomažu da se usklade tehničke karakteristike proizvoda i usluga, čime industriju čine efikasnijom i pomažu u uklanjanju prepreka međunarodnoj trgovini. Usklađenost sa međunarodnim standardima pomaže uverenju potrošača (klijenata) da su proizvodi koje kupuju bezbedni, da se odlikuju odgovarajućim performansama i da ne ugrožavaju zdravlje i okolinu.
 
 Koristi za poslovanje
 
Standardi su strateški alat koji daje smernice kompanijama ka što efikasnijem poslovanju, povećanju produktivnosti i smanjenju troškova. Takođe, standardi pružaju pomoć privrednim subjektima u suočavanju sa nekim od najzahtevnijih izazova savremenog poslovanja i omogućavaju im pristup novim tržištima. Ujednačavanjem kriterijuma, zemljama u razvoju se olakšava slobodna i fer globalna trgovina.
 

Koristi za društvo

Kada su proizvodi i usluge usklađeni sa važećim standardima, potrošači mogu da imaju poverenja u njihovu bezbednost, pouzdanost i kvalitet. Standardi kojima se definiše dozvoljena emisija gasova i zračenja i ekološki aspekti proizvoda doprinose naporima za očuvanje životne sredine, vazduha, vode i zemljišta, a time i zdravlja građana.
 
Pogledajte video klip.
 
 Primeri dobre prakse
 
 
 
„Standardizacija nam omogućava povećanje konkurentnosti i osvajanje novih tržišta, što na kraju dovodi i do povećanja profita.Osvojili smo proizvodnju požarnih hidranata usaglašenih sa standardima
 
SRPS EN14384 i SRPS EN14339.
 
Usaglašenost sa ovim standardima daje nam pravo stavljanja CE znaka (znaka usaglašenosti) na naše hidrante, što je uslov da oni imaju slobodan pristup na tržište Evropske unije.
 
U skladu sa Zakonom o bezbednosti proizvoda, na tržište smeju da se stave samo bezbedni proizvodi.Usaglašenost proizvoda sa zahtevima iz standarda je najjednostavniji način da se dokaže da je proizvod bezbedan.”
 
 
                                  Branko Radeka, direktor
 
Tecoop-Eng d.o.o, Pančevo
 
 
 
„Firma Perić&Perić&Co. d.o.o. primenjuje standarde iz oblasti proizvodnje plemenitih metala i zaštite na radu. Standardi koji se odnose na proizvodnju i preradu plemenitih metala, a posebno na finoću plemenitih metala, primenjuju se kroz saradnju sa Institutom za standardizaciju Srbije, kao i sa Direkcijom za mere i dragocene metale. Upotrebom standarda ostvarujemo sigurnost sopstvene firme na tržištu i garanciju kvaliteta proizvoda, kao i kompatibilnost sa drugim firmama koje se bave istom ili sličnom proizvodnjom. Naša firma proizvodi nakit od legura zlata finoće ,,585” i ,,750”, kao i legura srebra finoće ,,925”. Žig finoće i naziva firme, kao i žig Direkcije za mere i dragocene metale, potvrđuju kvalitet naših proizvoda i daju sigurnost našim kupcima.
 
Prvenstveno radi sigurnosti naših radnika, a i sigurnosti firme, primenjujemo standarde iz oblasti zaštite na radu gde god je to potrebno u procesu proizvodnje.”
 
 
Radiša Perić, direktor kompanije
 
Perić&Perić&Co d.o.o., Požarevac
 
 
 
„Kao osoba odgovorna za kvalitet u sertifikacionom telu Elkont inženjering, preduzeću koje se bavi kontrolisanjem liftova i sličnih proizvoda, standarde koristim svakodnevno kao najvažniji mehanizam kontrole sprovođenja propisanih pravila. Svakodnevna primena standarda u poslu obezbeđuje preduzeću, pre svega, poverenje tržišta u kvalitet usluga, visoku profesionalnost u radu i dugoročni opstanak na tržištu, dok našim klijentima predstavlja dokaz da je proizvod koji pregleda visoko stručno i iskusno osoblje Elkont inženjeringa siguran i bezbedan za upotrebu.”
 
Božo Vukašinović, dipl. inž. maš, rukovodilac sertifikacionog tela Elkont inženjering d.o.o.