Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 6058

Пријавите се!
 

Светски дан стандарда

Чланице IEC, ISO и ITU прослављају сваке године 14. октобра Светски дан стандарда, и на тај начин одају признање хиљадама стручњака широм света за заједнички напор уложен у процес доношења добровољних техничких споразума који се објављују као међународни стандарди. 

 

Мото овогодишњег Светског дана стандарда је: „Стандардима до паметних градова“.

 

У градовима данас живи 3,5 милијарде људи, што чини око 50 одсто светске популације, а само 10 градова на свету се може похвалити титулом „паметног“ јер имају пројектована паметна технолошка решења која се користе у многим областима: јавној безбедности; безбедности имовине, лица и пословања; управљању саобраћајем, здравством, школством, транспортом и паметним зградама.

 Изградња паметног града је веома сложена и сваки град се суочава са сопственим изазовима и захтева сопствену комбинацију решења. Заједнички именитељ који у великој мери поједностављује овај задатак јесу управо стандарди.

 

Међународни стандарди подржавају развој прилагођених решења која се могу прилагодити одређеним околностима града. Стандарди садрже стручно знање и најбоље праксе и суштински су потребни за обезбеђивање квалитета и перформанси производа и услуга. Осим тога, они представљају спону између технологија и корисника и помажу корисницима да упореде и одаберу најбоље доступно решење.