Да ли су вам стандарди потребни у вашем послу?
Да
Не
Понекад
Не знам
Укупан број гласова: 6655

Пријавите се!
 

Отворена регионална радионица о стандарду за борбу против мита

У сарадњи Института за стандардизацију Србије и Међународне организације за стандардизацију (ISO) данас је у хотелу „Мажестик” почела тродневна регионална радионица посвећена стандарду ISO 37001, Системи менаџмента против мита – Захтеви са упутством за коришћење.

 

Радионицу којој присуствује више од тридесет учесника из региона Централне и Источне Европе и Централне Азије отворили су в. д. помоћника министра привреде Александар Старчевић, директорка Агенције за борбу против корупције Мајда Кршикапа и в. д. директора Института Татјана Бојанић.

 

Г. Старчевић је истакао да мито представља озбиљну друштвену, моралну и економску претњу, подрива људска права и препрека је смањењу сиромаштва. „Не само да омета ефикасно функционисање тржишта, повећава трошкове пословања, робе и услуга, већ може довести до нарушавања поверења у институције, па чак и до губитка живота и имовине.”

 

„Главна идеја радионице је била да представници националних тела за стандарде на овај начин стекну и обогате неопходна знања о захтевима овог важног стандарда који ће им омогућити да активно учествују у свим процесима који се односе на пружање и ширење информација заинтересованим странама у њиховим земљама. Од овог догађаја значајну корист имају и представници индустрије, владе, организација приватног сектора и других ентитета који учествују на радионици”, рекао је г. Старчевић.  

 

Гђа Кршикапа указала је на значај поменутог стандарда за ширење свести о значају борбе против корупције и подмићивања, активну улогу представника Агенције у превођењу овог значајног стандарда на српски језик (SRPS ISO 37001 Институт је управо објавио), као и на  спремност Агенције да промовише активну имплементацију овог стандарда.

 

В. д. директора Института Татјана Бојанић нагласила је „да се овај стандард бави митом у јавном, приватном и непрофитном сектору. Захтеви овог документа су генерички и могу да буду применљиви на све организације или делове организације, независно од типа, величине или природе активности.”

 

Радионица траје до 25. октобра 2017. године и трећа је по реду регионална радионица коју Институт организује у сарадњи са Међународном организацијом за стандардизацију (ISO) за последњих неколико година.